Nytt avtal öppnar dörrar för framtiden

Avtalet med Linköpings universitet om en utbildning av förskollärare är under skrivet och klart av alla tre kommunerna i Campus Småland. Det är också ett avtal som öppnar nya dörrar för framtiden.

Lars Rosander och Per Kågefors skriver under samarbetsavtalet för Hultsfreds kommuns räkning. Det öppnar oanade möjligheter för framtiden.

Lars Rosander och Per Kågefors skriver under samarbetsavtalet för Hultsfreds kommuns räkning. Det öppnar oanade möjligheter för framtiden.

Foto: Martin Snickars

Hultsfred/Västervik2018-06-18 17:30

– Det är första gången som Linköpings Universitet utlokaliserar utbildningar, säger Campuschefen i Hultsfred Per Kågefors. Men det är början på något nytt.

Och knappt har bläcket torkat på samarbetsavtalet, förrän man börjat tänka i större banor. På lite sikt kan Hultsfred, Vimmerby och Västervik få tillgång till hela utbildningsprogrammet från Linköpings universitet.

­– Det skulle betyda väldigt mycket för kompetensförsörjningen i framtiden, konstaterar kommunalrådet Lars Rosander.

Den här första förskollärarutbildningen kommer att starta nästa höst, och det blir 20 utbildningsplatser i vardera kommunen, alltså 60 totalt. och det är minst sagt välkommet, inte minst i Hultsfred är det skriande brist på förskollärare.

­– Vi skulle kunna anställa 50 nu på direkten, säger Barn- och utbildningschefen Martin Snickars.

Förhoppningen är förstås att fler ska kunna bo kvar i Hultsfred och ändå skaffa sig en utbildning. Visserligen tar det tre och ett halvt år, innan de är klara men Martin Snickars vill tänka långsiktigt.

– Det är väldigt positivt att vi kan få det här förtroende från universitetet, säger Per Kågefors, och vi har redan börjat prata om eventuellt andra utbildningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!