Vill ha bort träd och bråte vid bron

"Någon måste ta ansvaret och nu när det är lågvatten är det ett perfekt tillfälle att göra det", säger Anders Petersson i Silverdalen.

"Det ser ut som en bäverdamm vid bron" säger Anders petersson som vill att någon tar sitt ansvar och rensar upp. Innan vårfloden kommer.

"Det ser ut som en bäverdamm vid bron" säger Anders petersson som vill att någon tar sitt ansvar och rensar upp. Innan vårfloden kommer.

Foto: Olof Carlson

Silverdalen2019-09-18 18:00

– Det ser ut som en bäverdamm vid bron på Bredhultsvägen, säger Anders Petersson i Fageräng, Silverdalen. Det är bara ett av de fyra brospannen som släpper igenom något vatten alls.

De övriga spannen är näst intill helt blockerade av träd och annan bråte som följt med strömmen.

– När man varit med om två stora översvämningar så blir man lite mån om sådant här, säger Anders Petersson, som inte vill uppleva att snickeriet översvämmas en gång till. Med allt vad det betyder av arbete och kostnader.

Han tror också att en upprensning av ån, inte minst här vid bron, skulle betyda en del för tillrinningen till sjön Hulingen, där vattenståndet är väldigt lågt just nu. 

– Ansamlingen av träd och bråte skapar också onödiga påfrestningar på bron, säger han, framförallt om det slår och blir högvatten. Och det har vi sett hur fort det kan gå.

– Jag har också pratat med Emåförbundet, säger Anders Petersson, men inte fått någon reaktion. Ingenting har hänt. Mer än att högen byggt på sig mer och mer. Det är bara räddningstjänsten i Hultsfred som engagerat sig i frågan, även om det inte är deras bord förrän översvämningen är ett faktum.

Anders Petersson anser att det helt enkelt tillhör förebyggande vård att ta bort skräpet, innan bron tar allvarlig skada. 

– Det kommer ju att kosta betydligt mera om det händer något med bron, säger han. 

Ilam Leshem, verksamhetsansvarig vid Emåförbundet har fått en påstötning från räddningstjänsten om läget och han i sin tur har passat bollen vidare till Trafikverket.

– Det är ju deras bro, säger han, och det är de som har ansvaret för att rensa upp. Men jag håller verkligen med om att det är ett bra läge att göra det nu, när det är lite vatten i ån. Det är ett par veckor sedan jag kontaktade Trafikverket.

– Broar är ofta ett problem i de här sammanhangen, säger han, speciellt de här gamla stenvalvsbroarna har en förmåga att samla på sig en massa skräp. Men jag har kontaktat trafikverket om saken.

Magnus Holm på Trafikverket tog emot passningen.

– Vi har fått informationen, säger han, och jag har beställt rensningen hos vår entreprenör för ett par veckor sedan och jag hoppas att det blir gjort inom det snaraste. Det är en gammal fin stenbro med valv och betongbalkar.

Karta: Silverdalen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!