Vimmerby och Hultsfred får godkänt

Både Hultsfreds och Vimmerby kommuner i mitten på listan när tidningen Aktuell Hållbarhet presenterar årets miljörankning.

15 maj 2019 14:00

Hultsfred hamnar på plats 143 och Vimmerby på plats 118 bland landets 290 kommuner.

Det är placeringar som hållbarhetsstrategen Arvid Lindblad på den gemensamma miljö och byggnadsnämnden är ganska nöjd med.

– Det är ungefär som väntat, det går lite upp i bland och ner i bland, säger han, förra året gick vi starkt uppåt.

I år har rankningen delats upp i tre kategorier, för att det ska bli lättare att jämföra storstäder med mindre kommuner.

Både Hultsfred och Vimmerby finns i kategorin "Mindre städer och landsbygdskommuner". Och i den klassen hamnar Hultsfred på plats 49 och Vimmerby på plats 37, bland de 136 kommunerna i kategorin.

– Det är positivt att vi placerar oss på den övre halvan i den här kategorin, tycker Arvid Lindblad.

Men det är inget han tänker nöja sig med, det finns mycket kvar att göra, samtidigt som han ser en stor potential att förbättra resultaten i framtiden.

– De frågor som ställs i enkäten blir ett mått på hur miljöarbetet görs i kommunerna, säger Arvid Lindblad. Och ett mittenresultat är väl dit vi har siktat.

Sedan är det trots allt så att de frågor som ställs i enkäten inte alltid motsvarar de mest prioriterade frågorna ute i kommunen. Och det får i bland resultatet att variera.

Aktuell Hållbarhet har i sin enkät ställt 25 frågor till kommunerna. Frågor som handlar om allt från gång- och cykelvägar till ekologiska livsmedel, naturreservat och förnyelsebara bränslen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olof Carlson

Ämnen du kan följa