Alla biogasbussar tas ur trafik – så påverkas du

Efter att ännu en biogasbuss i trafik exploderat i Nybro i torsdags fattade KLT beslutet att ställa in all trafik med den typen av fordon. Ett beslut som främst påverkar färdtjänst och närtrafik.

Arkivbild. Under torsdagen exploderade ännu en biogasbuss i trafik för KLT. Alla bussar av typen har nu tagits ur trafik.

Arkivbild. Under torsdagen exploderade ännu en biogasbuss i trafik för KLT. Alla bussar av typen har nu tagits ur trafik.

Foto: Anna Persdotter

Hultsfred/Vimmerby2024-05-24 09:55

Under torsdagen vid lunchtid exploderade ännu en av biogasbussarna som går i trafik för Kalmar länstrafik, KLT. Man fattade beslut om att stoppa all trafik med fordonstypen. Ett beslut som berör cirka 50 fordon. Men redan efter explosionen i april hade 30 av dem tagits ur trafik, så torsdagens beslut rör i praktiken bara ett 20-tal fordon. Trots det kan även trafik som inte utförts med biogasbussar drabbas, då man behöver få fram ersättningstrafik till andra delar av länet.

Beslutet får konsekvenser för en del resenärer, främst färdtjänst och sjukresor. Det beror på att fordon har omfördelats. Resenärer som har planerad returresa ska få den utförd och man ska ha tagit kontakt med kunderna.

Under fredagen ställdes fler bokningar in när det gäller färdtjänst. Man tar inte emot nya bokningar. Undantaget är om man har ett akut behov. Till exempel om man behöver ta ut medicin på ett apotek.

– Vi vet att färdtjänsten och närtrafiken är viktig för många människor. Vi återkommer med besked. Ring inte in och boka närtrafik och färdtjänst, säger Mattias Ask, trafikdirektör Kalmar länstrafik.

KLT utför även skolskjutsresor, bland annat för elever med anpassad skolgång. Den trafiken räknar man dock med att kunna utföra som planerat under fredagen.

Det finns i dagsläget ingen prognos för när man kan komma i ordinarie drift igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!