Dragartisten "Tant Henrik" läser sagor på biblioteket

Biblioteken i Hultsfred och Vimmerby bjuder in till sagostund med dragartisten Tant Henrik i samband med prideveckan i september.

I Hultsfred och Vimmerby kommer Tant Henrik att läsa sagor för barn på biblioteken.

I Hultsfred och Vimmerby kommer Tant Henrik att läsa sagor för barn på biblioteken.

Foto: Peter Knutsson

Hultsfred/Vimmerby2023-08-22 06:00

Teatersällskapet Bland drakar och dragqueens kommer till båda biblioteken den 23 september.

– Det är andra gången de kommer till oss. Första gången var hösten 2022, säger Lisa Johansson Schouenke, bibliotekschef i Hultsfred.

– Huvudsyftet är att ta bort könsrollerna och stereotyperna. Barn brukar älska när det är mycket glitter och fjädrar. Att själva få klä sig.

Bland drakar och dragqueens beskriver sig själva som Nordens största dragshow-teatersällskap för barn, unga och vuxna.

"Läsandet minskar drastiskt bland barn och unga idag. Samtidigt ökar mobbing, utanförskap och psykisk ohälsa. Det vill vi ändra på. Därför framför våra tre dragartister Inga Tvivel, Björta och Tant Henrik sagostunder för barn i 3-9-årsåldern på bibliotek, teatrar, skolor, förskolor, kulturhus, festivaler och andra lokaler i hela Sverige", skriver teatersällskapet på sin hemsida.

undefined
I Hultsfred och Vimmerby kommer Tant Henrik att läsa sagor för barn på biblioteken.

Endast Tant Henrik, eller Henrik Johansson som han egentligen heter, kommer att medverka på sagostunderna i Hultsfred och Vimmerby.

Enligt Tess Rikardsson, projektledare på Vimmerby bibliotek, är det första gången som en sagostund med dragartister arrangeras där.

– Det kommer att vara en del av Kalmars regnbågsvecka. Vi kände att vi ville ha ett evenemang riktat till barn. Den här gruppen, Bland drakar och dragqueens, har hållit på under många år och haft sådana här föreställningar på bibliotek. Vi tänkte att det skulle passa bra här, säger Tess Rikardsson.

Enligt Lisa Johansson Schouenke är intresset stort för sagostunden på Hultsfreds bibliotek.

– Mer än hälften av platserna är bokade. Det är mer än en månad kvar, så jag är övertygad om att det kommer att bli fullbokat, säger hon.

Vimmerby bibliotek har ännu inte börjat marknadsföra evenemanget.

– Därför vet vi inte hur intresset ser ut. Men vi tror att intresset kommer vara stort, säger Tess Rikardsson.

Hur går sagostunden till?

– Tant Henrik kommer att läsa berättelser för barn. Jag vet inte än vilka böcker det blir. Han kommer att vara utklädd. Gruppen brukar även uppmana barnen som kommer dit att klä ut sig med glitter och paljetter om de vill.

undefined
Så här såg det ut när Bland drakar och dragqueens höll en sagostund för barn i Eskilstuna.

Liknande evenemang har mötts av kritik, hat och hot på flera håll i landet. Till exempel rörde en sagostund med dragartisterna Lady Busty och Miss Shameless upp starka känslor i Kalmar i höstas.

– Jag tycker att det är väldigt trist att det har blivit en sådan debatt. Vi har ändå valt att ha en sådan sagostund för att vi tycker att det är viktigt kunna visa att människor är olika. Jag ser inte varför det skulle vara ett problem att någon som har klätt ut sig i drag läser sagor, säger Tess Rikardsson som konstaterar att det var en annan grupp som höll i sagostunden i Kalmar.

Fick ni några negativa reaktioner vid förra tillfället i Hultsfred?

– Ingenting faktiskt. Det har bara varit positivt. De som var där var jätteglada och jättepositiva. Jag vet att andra bibliotek har blivit hotade, men vi har varit väldigt förskonade. Vi får hålla tummarna för att det blir så även denna gång. Man får komma med öppet sinne och inte vara rädd eller låta fördomar stå i vägen, säger Lisa Johansson Schouenke.

Har ni några planer för hur ni ska garantera säkerheten, med tanke på att andra bibliotek har blivit hotade?

– Vi får se när det närmar sig. Vi har en handlingsplan för hotfulla situationer. Vi har hot och våld-utbildning och följer våra vanliga rutiner.

Vimmerby Tidning har sökt Bland drakar och dragqueens för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!