Efter explosionerna – då ska trafiken rulla som vanligt igen

På måndag ska färdtjänst fungera som vanligt efter fordonsproblemen för KLT. Men de som åker närtrafik får vänta till 1 juli innan allt rullar som vanligt.

Mattias Ask är trafikdirektör på Region Kalmar.

Mattias Ask är trafikdirektör på Region Kalmar.

Foto: Kollage pressbild/arkiv

Hultsfred/Vimmerby2024-06-13 10:10

Bussexplosionerna var inte bara farliga, de ställde till det för KLT och deras resenärer när konsekvensen av dem blev att flera bussar togs ur trafik.

KLT skriver i ett pressmeddelande att färdtjänsten ska vara i full drift igen på måndag, alltså den 17 juni. Då ska man kunna göra som förut och boka resor. Sjukresor, dialyspatienter, akuta färdtjänstresor och skolskjutsar för elever med anpassas skolgång kommer att prioriteras om det råder brist på fordon.

Man skriver: "Prioritering innebär att vissa resor kan komma bli försenade eller inställda. Kalmar länstrafik arbetar intensivt för att lösa situationen och tar personlig kontakt med berörd resenär vid en eventuell inställd resa och vid förseningar som överstiger tio minuter."

De som åker med närtrafik kommer att få vänta ett tag till för att det ska fungera som vanligt. Boka resa får man göra redan den 28 juni, men trafiken kommer inte igång helt igen förrän 1 juli. Idag finns begränsad närtrafik.

– Det känns oerhört positivt att vi kan öppna upp färdtjänsten fullt ut från och med nästa vecka. Därtill viktigt att vi kan informera om en färdig plan för återöppnandet av närtrafiken till ordinarie verksamhet i närtid med start den första juli. 

– Vi fortsätter vårt arbete tillsammans med trafikföretagen för att lösa fordonsbristen även på lång sikt och för att inga fler trafikinskränkningar ska behöva göras under kvarvarande avtalsperiod som sträcker sig till och med december 2025, säger Mattias Ask, trafikdirektör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!