Snart måste även hyreshusen sortera avfallet

Nya tider, nya regler. Nästa år utvidgas sopsorteringen för att gälla även i hyreshus. Även de får fyrfackskärl installerade för som det heter "fastighetsnära insamling"

Lasse Röst sitter i styrelsen för bostadsrättsföreningen Brusebäck. Där har man nyligen fått information om förändringen, men han tror inte det ska innebära några problem.

Lasse Röst sitter i styrelsen för bostadsrättsföreningen Brusebäck. Där har man nyligen fått information om förändringen, men han tror inte det ska innebära några problem.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred/Vimmerby2023-01-15 12:00

För många är det redan vardag att sortera soporna därhemma. Men för många som bor i hyreslägenheter är det nytt, förut ha de kunnat fortsätta att slänga allt i samma påse. Men den tiden är snart över. Även hyreshusen kommer att få ut fyrfackskärl för fastighetsnära insamling.

Det kommer inte som någon direkt överraskning att även flerfamiljshusen ska anslutas till insamlingssystemet med fyrfackskärl. Men det har dröjt av och nu är det på gång. På bostadsrättsföreningen Brusebäck har man precis fått besked om förändringen.

– Men vi har inte tagit några beslut än om hur vi ska göra, säger Lars Röst som sitter med i styrelsen.

– Vi har bokat ett möte med ÖSK där vi hoppas få lite mer information om vad som gäller, och efter det kan vi bestämma oss.

Styrelsen har heller inte hunnit grubbla så mycket över den fysiska förändringen, hur kärlen ska placeras. Men Lars Röst är inte direkt orolig.

– Plats har vi, det är mest en fråga om hur vi ska göra om vi ska bygga något på baksidan eller så, säger han. Men utrymme har vi, det är till och med så att de kommer in med sopbilarna.

För några år sedan infördes fyrfackstunnorna för boende i villor i Hultsfreds och Vimmerby kommuner. Och redan då talades det om att även hyreshusen skulle anslutas. Och nu är det alltså dags.

– Det har kommit nya lagar som säger att alla kommuner ska redovisa sina planer för den här övergången senast 30 september, säger projektchef Jens Karlsson på ÖSK. Han leder en arbetsgrupp som jobbar med att dra upp ritningarna.

– Tillsammans med Vemab i Vimmerby kommer vi att presentera ett första förslag till förändringarna, säger han. 

Så Hultsfred och Vimmerby krokar arm för att genomföra förändringarna gemensamt, för att vara igång till januari 2024.

– Men vi har redan kommit en bit på väg, säger Jens Karlsson, i och med att en stor del av hushållen i kommunerna redan har sortering med fyrfackskärl. Det är 70 av landets 290 kommuner som har det. Men de som inte har kommit igång har en väldigt tuff resa framför sig.

Den största förändringen för de som bor i hyreshus är att matavfallet ska separeras från det övriga, och läggas i särskilda påsar. Även de kommunala verksamheterna har tidigare varit undantagna från sorteringskravet, men nu är det slut med det. Även de ska börja sortera.

Även flerfamiljshus i Hultsfred och Vimmerby får fyrfackskärl för fastighetsnära insamling nästa år.
Även flerfamiljshus i Hultsfred och Vimmerby får fyrfackskärl för fastighetsnära insamling nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!