Lokal biograf får ta del av miljonstödet

Biografer över hela landet får dela på 35 miljoner i krisstöd. Två aktörer i vårt närområde finns på listan över de som får pengar utdelade.

Hultsfreds FK och Lagan Biografer får del av ett krisstöd som nu delas ut av Svenska Filminstitutet.

Hultsfreds FK och Lagan Biografer får del av ett krisstöd som nu delas ut av Svenska Filminstitutet.

Foto: Johannes Widergren

Hultsfred/Vimmerby2022-09-28 15:22

Det är Svenska Filminstitutet som delar ut pengarna, som regeringen avsatt särskilt för omställning och stabilisering för biobranschen, som drabbades hårt under pandemin. Det framkommer av ett pressmeddelande från Svenska Filminstitutet.

Pengarna ska gå till bland annat upprustning och marknadsföring, enligt meddelandet.

På den långa listan över biografer som får ta del av stödet återfinns Hultsfreds FK, som driver Rio Bio i Hultsfred. De får 15 000 kronor i stöd. Lagan Biografer AB, som nyligen tog över Vimmerbys bio, får ta del av ett stöd på 204 963 kronor. 

Dock kommer pengarna inte att påverka biografen Vimmerby eftersom perioden som stödpengarna avser är 1 april till sista juni och dessvärre, för Vimmerbys del, hade de nya föreståndarna inte hunnit ta över då.

– Det vi har fått går därför till våra andra biografer. Tyvärr så kan det inte gå till förbättringar i Vimmerby men vi jobbar ändå med sådana saker där, säger Mikael Bengtsson som driver Lagan Biografer ihop med Tina Karlsson.

Rio Bio i Hultsfred får del av det här stödet. 15 000 kronor, vilket motsvarar drygt 100 biljetter.

– Det känns bra, tycker Anne-Marie Blixt i HFKs bioutskott. Summan är baserad på antalet filmer vi har kört sedan första april. Och det är inte så många.

Hon berättar att deras säsong sträcker sig fram till sista april och nu i sommar har det varit lite sparsamt med filmerna.

– Men lite har vi kört, säger hon, Top Gun, Jurassic Park och några till. 

Stödet öppnar möjligheter att utveckla verksamheten vidare.

– Med vad kan inte säga så här direkt, säger Anne-Marie Blixt. Men det känns i alla fall tryggare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!