Regeringen har höjt statsbidraget för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling till sammanlagt 7,5 miljarder för 2024. I Kalmar län har de kommunala skolorna möjlighet att ansöka om totalt 174 miljoner.
– Sverige har en läskris där var fjärde elev inte kan läsa ordentligt. Vi behöver göra mer för att vända utvecklingen och min förhoppning är att det här statsbidraget på cirka 174 miljoner kronor till Kalmars skolor kommer att bidra, säger skolminister Lotta Edholm i ett pressmeddelande.
Vimmerby kommun kan ansöka om nästan 11,8 miljoner till sina skolor, medan Hultsfreds kommun kan ansöka om 12,3 miljoner. Skillnaden beror på socioekonomiska faktorer.
– Det är en ökning med 900 000 jämfört med 2023 och vi har sökt hela beloppet. Det är jättebra att det blir mer, så det är vi väldigt glada för, säger Martin Snickars, barn- och utbildningschef i Hultsfred.
Även Vimmerby kommun har sökt hela beloppet.
– Det är 630 000 kronors ökning, säger Ola Karlsson, barn- och utbildningschef i Vimmerby.
Även om höjningen av statsbidraget är mindre än kostnadsökningarna menar Martin Snickars att kommunen är tacksam över de pengar man får.
– Lokalkostnader ökar, matkostnader ökar, läromedelskostnader ökar och lönerna ökar. Det är extra viktigt med stärkta statsbidrag för att klara av det, säger han.
Är ni nöjda med ökningen eller hade ni hoppats på mer?
– Det är klart att vi hade önskat att den var större, säger Ola Karlsson som konstaterar att det nästan handlar om en inflationsuppräkning.
– Det är ett väldigt viktigt riktat statsbidrag som vi utnyttjar fullt ut. Under de senaste åren har antalet statsbidrag tenderat att dras ner på skolans område.
I Hultsfreds kommun ska pengarna användas till en rad olika insatser.
– Det är insatser som har pågått i flera års tid, säger Snickars som berättar att de bland annat satsar på att utveckla elevhälsan.
– Vi har sedan några år tillbaka infört en tjänst som elevhälsachef. Den personen jobbar med att stärka elevhälsan. Vi har utökat med fler skolsköterskor och stärkt upp med skolpsykologtjänster i kommunen för att minska den psykiska ohälsan, minska den ogiltiga frånvaron och öka tryggheten på våra skolor.
Det görs även satsningar på speciallärare, utveckling av digitala verktyg, utomhuspedagoger, heltidsmentorer på högstadiet och förstärkt resursfördelning till lågstadieskolorna.
– Vi har fler lärare än vi skulle ha råd med annars för att göra tidiga insatser i skolan.
I Vimmerby kommun går pengarna bland annat till fortsatta personalförstärkningar i de lägre årskurserna. Det görs även satsningar utifrån elevernas grundförutsättningar i form av födelseland och vårdnadshavarnas utbildningsbakgrund.
– Det är framför allt insatser vi haft tidigare som vi förstärker i och med ökningen, säger Ola Karlsson som uppger att statsbidraget för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling är det enskilt största statsbidraget till skolan.
Påverkas möjligheterna att få statsbidraget av de besparingar som planeras inom skolan?
– Nej, det påverkas inte. Vi kommer att få statsbidraget beviljat, säger Martin Snickars och fortsätter:
– Det svåra med besparingar är att samtidigt som vi försöker satsa och göra mer så har vi också mindre budget. Men det finns inget beslut på än. Fullmäktige tar beslut i juni om hur det ser ut inför 2025.