Ny lagstiftning från nyår – Alla katter ska registreras

Nya regler för kattägare är på gång. Under 2023 ska alla katter vara ID-märkta och registreras i ett speciellt kattregister hos jordbruksverket.

Id-märkning på gång. Veterinären Peder Johansson i Vimmerby  tar sig an katten Gunte som ska få sitt chip.

Id-märkning på gång. Veterinären Peder Johansson i Vimmerby tar sig an katten Gunte som ska få sitt chip.

Foto: Jimmy Karlsson

Hultsfred/Vimmerby2022-12-12 06:00

Från och med årsskiftet ska alla katter vara märkta och registrerade. Från andra januari öppnar Jordbruksverket sitt nya kattregister.

Tanken bakom den nya lagstiftningen är dels att göra det lättare för kattägaren att få tillbaka sin katt, om den skulle springa bort. Men också för att höja kattens status.

– Det verkar som om många hörsammat den här lagstiftningen, det är många katter som kommer hit just nu, säger veterinär Peder Johansson i Vimmerby.

undefined
Veterinär Peder Johansson ser ID-chipet som den bästa lösningen. " En örontatuering är svår att göra så det blir bra" säger han.

Han ser många fördelar med den nya lagen – den kommer att höja kattens status som husdjur, räknar han med.

– Det är en investering som ägaren gör i sin katt, det handlar oftast om ett paket med kastrering, vaccinering och märkning. Så det är bara fördelar med det nya registret, säger han.

Den främsta fördelen tror han är att kattägarna lättare kan få sin katt tillbaka, om den ger sig iväg.

– Katter har ju den egenheten att de ibland ger sig ut på luffen, ofta går de in någonstans där de tycker det verkar okej. Och då blir det lättare att hitta den riktiga ägaren.

Enligt den nya lagen ska katten vara märkt med antingen ett id-chip, eller med en örontatuering. Men Peder Johansson och de flesta andra veterinärer är inte vänner av tatueringar, utan föredrar chip.

– Det är svårt att få tatueringarna tydliga och bra, säger han, och efter några år blir de nästan oläsliga. Då är chipmärkning lättare. Även om det krävs en chipläsare för att läsa av dem. 

undefined
För att läsa av chippet krävs en chipläsare. Men den är lättare att läsa av än en några år gammal örontatuering, säger Peder Johansson.

Anders Elfström på Jordbruksverket i Jönköping jobbar med det blivande kattregistret som öppnar andra januari nästa år. Han väntar sig en anstormning av anmälningar till registret.

– Men egentligen är det ingen superbrådska, det här är en långsiktig satsning och det händer ingenting med omärkta katter inledningsvis. Det viktigaste just nu är att få katterna ID-märkta, säger han.

undefined
Chippet är laddat i den lilla sprutan, Peder Johansson och Marina Nilsson ser till att katten Gunte får sin identitet inplanterad.

Men om nu kattägarna är på bettet från början för att få anmälan avklarad, så är han inte speciellt orolig för att tekniken ska sätta sig på tvären. 

– Vi är inte rädda för att det ska bli någon överbelastning av systemet, säger han, vi har gjort stresstester och vi har full beredskap.

Han räknar  med att det finns 1,4 miljoner katter i landet, och den siffran har några år på nacken. Det har inte blivit färre med åren.

– Men katten är ett trivsamt husdjur och även om den är självständig av sig så behöver den ändå omvårdnad för att må bra. Enligt lagen ska den ha tillsyn två gånger per dag.

undefined
"Vad är det som händer här". Katten Gunte är lite förvånad över uppmärksamheten och den lite ovana miljön.

På Katthemmet i Oskarshamn välkomnas den nya lagen med öppna armar. 

– Det kommer att underlätta vårt arbete betydligt, säger Kicki Lundberg, som arbetar med hittekatterna. Med märkningen får vi betydligt lättare att hitta kattens ägare och kan hjälpa den att komma hem igen. Så vi är glada att det äntligen blir av.

Som det är i dag är det ibland väldigt svårt att hitta ägaren. Ofta får man i stället inrikta sig på att hitta en ny husse eller matte till katten.

– Men vi behåller katten här tills vi hittar en ny ägare, säger Kicki Lundberg. Ibland kan det ta lite längre tid, speciellt med de skyggare katterna.

Just nu har katthemmet i Oskarshamn nio inneboende, som alla väntar på ett nytt hem.

– De bor som prinsar och prinsessor här hos oss, säger Kicki Lundberg och de får stanna så länge som behövs. Vi avlivar aldrig några katter, om de inte är i så dåligt skick att veterinären rekommenderar det av djurskyddsskäl.

Så registrerar du katten

• Från 2023 ska alla katter vara registrerade. 

• För att registrera din katt loggar du in med BankID i e-tjänsten på Jordbruksverkets webbplats. 

• Registreringen kostar 40 kronor. 

• Om du inte vill eller kan använda e-tjänsten kan du använda en blankett, som laddas ner från webbplatsen.

• Kravet på märkning och registrering gäller katter födda 2008 och framåt. Kattungar ska vara märkta och registrerade senast vid fyra månaders ålder. Tänk på att spara chipnummer och märkarens namn. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!