Matservering som vanligt men svårare rekrytera personal

Restaurangbranschen lider fortfarande av pandemin och flera lokala restauranger har haft svårt att rekrytera.

Köksmästare Josefin Karlsson (till höger) på Statt, har is i magen. Här tillsammans med hotellchefen Martina Andersson.

Köksmästare Josefin Karlsson (till höger) på Statt, har is i magen. Här tillsammans med hotellchefen Martina Andersson.

Foto: Jimmy Karlsson

Hultsfred/Vimmerby2023-05-21 07:00

Vimmerby Stadshotell har koll på bemanningsläget inför sommarsäsongen men resan dit har inte varit spikrak.

– Bemanningsläget inför sommaren känns tryggt, vi har full styrka. Vi började rekrytera i januari och var klara i mars, berättar köksmästare Josefin Karlsson.

Efter 30 år i branschen har hon kontakter och känner till människor. Det underlättar.

Pandemin gjorde att människor i branschen försvann till andra yrken och de är svåra att få tillbaka.

– De kanske upptäckte bättre arbetstider med sju-till-fyra-jobb, säger hon.

Hon tycker att det över huvudtaget blivit tuffare att rekrytera personal de senaste åren.

– För kockar vill vi ha någon form av erfarenhet, de är svåra att rekrytera från gatan. För servering kan vi köra utbildning hos oss. Urvalet minskar men jag är alltid lite iskall, säger hon om att det på något sätt alltid löser sig.

Statt använder sig även av utländsk personal. Under många år hade de en kock från Estland och i år gör en polsk kock sin andra säsong på Statt.

– Utländsk arbetskraft är här för att jobba, det är äldre personer som man bara kan slänga in i verksamheten och som har väldig koll på läget, berättar Josefin Karlsson.

Hos restaurang Björkbacken är bemanningsläget under kontroll.

– Vi känner oss ganska tillfreds och har fått väldigt mycket ansökningar. Som företag har vi lärt oss att inte bara ta in utbildade, det finns andra värden också som personlighet, berättar köksmästare Simon Johansson.

Hans intryck är att färre har en branschutbildning.

– När Boklok varslade sökte sig människor till andra branscher. De är inte utbildade (för restaurangbranschen, reds. anm.) men har en bra personlighet, säger han.

I höstas tog Björkbacken in tre gymnasieelever för extrajobb som köksnissar. De läser samhäll och natur. 

– De var intresserade av att lära sig mer och har jobbat bland annat med julborden. Vi kommer att släppa dem fria i år, säger han om att de nu får laga mat själva.

Han erkänner att en del av de som nu fått jobb aldrig fått chansen om det funnits utbildad personal eftersom mat är så otroligt viktigt, det måste bli rätt hela tiden.

På nya Brygghuset är en ny fullbemannad styrka på plats.

– Vi är ganska klara med bemanningen. Vi inte haft några svårigheter att få personal, folk känner folk, säger restaurang- och pubchef Nina Eklund.

På Guldkant, som är inne på andra året i Vimmerby, är bemanningsläget också under kontroll.

– Det ser bra ut. Vi var färdigrekryterade i slutet av mars, säger Henrik Hemmingsson, restaurangchef.

Han tycker att rekryteringen varit enklare än vad han förväntade sig. Men å andra sidan började de redan i december med att leta folk. 

Även om grundbemanningen är helt klar så letar man nu efter ytterligare tio personer som inhoppare.

På Hotell Hulingen och dess restaurang i Hultsfred säger en av ägarna, Putte Svensson Sahlin, att bemanningsläget är ungefär som tidigare år. Det är svårt att få tag i personal.

– Vi började jaga folk i januari och är inte färdiga ännu. Vi har lagt en heltid under fyra månader för att försöka bemanna. Innan pandemin tog det en månad. Då bygde vi upp en buffert under flera år men de senaste två till tre åren har det inte var möjligt, säger han.

När det gäller hotellet säger han att det tar två år innan någon kan sköta det själv.

– Det finns inte färdigutbildade i dessa regioner, säger han om svårigheterna att rekrytera. Jag måste vara på plats, jag har inte haft semester på 25 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!