Bostadsbolag i mångmiljonaffär: "Bra för hyresgästerna"

Hultsfreds Bostäder har gjort en mångmiljonaffär i Hultsfred och Virserum. "Jag tror att det är positivt för våra hyresgäster", säger Åke Nilsson (KD), styrelseordförande i det kommunägda bostadsbolaget.

Mimerhuset vid Stora Torget i Hultsfred har 13 seniorlägenheter.

Mimerhuset vid Stora Torget i Hultsfred har 13 seniorlägenheter.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred/Virserum2024-01-05 16:00

Mimerhuset i Hultsfred med 13 lägenheter och Strandhuset i Virserum med 14 lägenheter ingår i affären, som blev klar den 20 december.

Vimmerby Tidning kan nu berätta att Hultsfreds Bostäder fick betala totalt 22 miljoner kronor för de 27 seniorlägenheterna, varav 11,3 miljoner för Mimerhuset och 10,7 miljoner för Strandhuset.

undefined
Hultsfreds Bostäder fick betala 11,3 miljoner kronor för Mimerhuset i Hultsfred.

Säljare är Statens bostadsomvandling, Sbo, som köpte de båda fastigheterna för en krona styck 2015.

– Vi har ett uppdrag att i samarbete med kommuner bygga om fastigheter för att fler äldre ska erbjudas moderna lägenheter att flytta till, sa Ann Eriksson, vd på Sbo, i samband med att lägenheterna lades ut till försäljning i höstas.

När seniorlägenheterna stod klara 2016 skrev Sbo ett 25-årigt blockhyresavtal med kommunen. Den sista årshyran uppgick till drygt 1,6 miljoner kronor. På uppdrag av kommunen har Hultsfreds Bostäder ombesörjt all drift, underhåll och uthyrning.

Varför valde ni att köpa fastigheterna?

– Vi har haft fastighetsskötseln på dem hela tiden, med ett avtal med Sbo. Vi gjorde bedömningen att det kunde vara ett bra läge att komma över dem till ett rimligt pris, och det gick vägen. Det var en budgivning som pågick under en tid, säger Åke Nilsson.

undefined
"Vi gjorde bedömningen att det kunde vara ett bra läge att komma över dem till ett rimligt pris", säger Åke Nilsson, styrelseordförande.

Var det tanken från början att ni skulle köpa tillbaka fastigheterna?

– Jag ska inte säga att det var uttalat så. Men visst var det något vi hade önskat, det ska jag inte sticka under stol med. Då drar vi nytta av den här delen som staten har skjutit till, säger Åke Nilsson som konstaterar att Sbo har lagt "ett antal pengar" på upprustningen.

– Hur mycket vet vi inte. Men att få det här för nivån cirka 20 miljoner är bra.

Hur finansierar ni köpet?

– Vi får låna pengar förstås. Vi har tidigare utökat vår borgensram. Kommunen går i borgen för våra lån, säger Nilsson och fortsätter:

– Jag tror att det är positivt för våra hyresgäster. Det blir ingen förändring för dem på något sätt.

undefined
Mimerhuset vid Stora Torget i Hultsfred har 13 seniorlägenheter.

Var det en bra affär för kommunen att sälja fastigheterna för en krona styck, låta Sbo bygga om dem till seniorboenden och sedan köpa tillbaka fastigheterna?

– Ja, det tycker jag. Det är deras idé att verka på det sättet. Skillnaden mellan det de har plöjt ner och marknadsvärdet är statliga pengar.

Hur ser uthyrningsgraden ut för lägenheterna?

– Det har varit skapligt bra. Det har varit lite bekymmer någon gång i Virserum. Annars har det fungerat väldigt bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!