150 unga får feriejobb: "Viktig erfarenhet"

Runt 150 ungdomar får sommarjobb via Hultsfreds kommun i år. Några av dem ska jobba på friluftskaféet i Dackestupet. "Det är viktigt att de får en meningsfull sysselsättning på sommaren", säger Roberth Sundberg, vice ordförande i Hjortens SK.

Roberth Sundberg susar fram på en av banorna som byggts i anslutning till Dackestupet, där Hjortens SK även har ett friluftskafé under sommaren.

Roberth Sundberg susar fram på en av banorna som byggts i anslutning till Dackestupet, där Hjortens SK även har ett friluftskafé under sommaren.

Foto: Bertil Ericson/TT/Charlotte Madestam

Hultsfred/Virserum2022-05-12 05:00

Årets budget skulle egentligen inte ha räckt till mer än 115 feriejobb, men tack vare ett statsbidrag på 497 000 kronor kan antalet platser utökas till cirka 150 stycken.

Målgruppen för de kommunala feriejobben är i första hand ungdomar i åldern 16–17 år.

– Totalt var det 192 ungdomar som sökte, varav 168 är antingen 16 eller 17 år gamla under året. Då räknar vi med att ett litet antal hittar egna jobb fastän de har sökt hos oss, säger Robert Andersson, sektionschef för arbete och integration på socialförvaltningen.

I slutändan väntas det därför räcka med 150 jobb för att ge sysselsättning åt de ungdomar som har sökt.

– Tittar vi på förra året var det 15–20 stycken som hittade andra jobb. Då stämmer det ganska bra överens med 150 platser.

undefined
Hjortens SK har ett friluftskafé i Dackestupet i Virserum där ungdomar kommer att få jobba i sommar.

Förra året hade Hultsfreds kommun runt 180 feriejobb, vilket var flest per capita i Kalmar län.

– Men då var det nästan svårt att hitta arbetsplatser, så därför lade vi oss på 150 i år. Det blir en mer lagom nivå.

Ungdomarna som har sökt feriejobb får svar på sina ansökningar inom kort.

– De allra flesta får besked i veckan eller veckan som kommer.

Många kommer att jobba inom vården, förskolan eller andra kommunala verksamheter, men det finns också föreningar som tar emot sommarjobbare.

Hjortens SK i Virserum har inte haft sommarjobbare tidigare, men i år tar föreningen emot totalt fyra ungdomar som ska arbeta på friluftskaféet i Dackestupet.

– Det är viktigt att de får en meningsfull sysselsättning på sommaren och får känna på arbetslivet lite, säger Roberth Sundberg, vice ordförande i Hjortens SK.

undefined
Roberth Sundberg från Hjortens SK susar fram på en av banorna som byggts i anslutning till Dackestupet.

Förutom att hjälpa till i kaféet kommer ungdomarna att få klippa gräs och göra andra vaktmästarsysslor. Friluftskaféet öppnar lördagen den 2 juli.

– Som det ser ut nu kommer vi att ha öppet torsdag till söndag resterande veckor under sommaren.

Alla ungdomar med kommunalt feriejobb arbetar sex timmar per dag i tre veckor, totalt 90 timmar. Lönen ligger på 78 kronor per timme, enligt Robert Andersson.

– Det är viktigt att få sin första erfarenhet av arbetslivet. Jag tror att det är en väldig boost för ungdomarna att tjäna sina egna pengar, säger Robert Andersson och tillägger att många använder feriejobben som referens när de söker sitt första riktiga jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!