20 nya tjänster skapas i äldreomsorgen

Drygt 20 nya tjänster skapas efter att äldreboendena i Hultsfreds kommun har byggts ut.

Personaltätheten ska öka inom äldreomsorgen.

Personaltätheten ska öka inom äldreomsorgen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Hultsfreds kommun2022-12-11 12:00

Just nu pågår en till- och ombyggnation av kommunens särskilda boenden. Antalet boendeplatser kommer att öka från totalt 142 till 163 lägenheter.

Socialnämnden har nu beslutat att utöka personalbudgeten med 20,85 årsarbetare fram till 2026, för att kunna bemanna de nya boendeplatserna och öka personaltätheten. Tanken är att budgeten ska utökas gradvis under 2024, 2025 och 2026.

En jämförelse som kommunen gjort visar att Hultsfreds kommun i dagsläget ligger lägre i bemanningstäthet än de kommuner man tittat på.

Det har även gjorts en översyn av kommande om- och tillbyggnad av äldreboendena i Mörlunda och Vena. Socialnämnden föreslår att flera tillval görs. Bland annat vill nämnden att det särskilda boendet på Doktorsvägen i Mörlunda får två nya rum för social samvaro, vilket anses välbehövligt.

– Då slipper man ha gemensamhetsutrymme i korridoren, säger Per-Inge Pettersson (C), nämndsordförande.

Tanken är att boendet i Mörlunda ska få samma höga standard som boendena på Vetlandavägen i Målilla och Aspedalsgatan i Hultsfred. Det vill säga allt från badrum med handikappanpassning till ventilation med kylanläggning.

Nybyggnation av sex trygghetslägenheter ingår också i förslaget, vilket innebär att totalt 26 lägenheter kommer att finnas i anslutning till det särskilda boendet i Mörlunda.

På Skördevägen i Vena vill nämnden bygga gemensamhetskök, vilket ska göra det möjligt för de äldre att äta tillsammans.

Förslagen skickas nu vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!