Nulägesbilden på Arbetsförmedlingen visar att det inte lagts så många varsel i Kalmar län än.
Men det beror snarare på att vi ligger lite efter många andra län, än att vi skulle ha turen att skonas, befarar Kalle Östergren.
– Från den 1 till 27 mars är 302 varsel rapporterade. Visst, det är ett antal, men inte alls jämförbart om man tittar på det nationellt, säger Kalle Östergren och gör en jämförelse med Östergötlands län där 1 153 personer varslades samma period.
Hur står sig företagen i Hultsfred?
– Effekterna märks. Det är klart att det finns en oro inom näringslivet. Men branscherna påverkas olika. De branscher där coronasmittan slår hårdast, jag tänker främst på besöksnäringen, industrin och hotellbranschen, där är det tufft oavsett var man befinner sig i landet. Därför är de hjälppaket som kommer nationellt ifrån så oerhört viktiga för företagarna.
Är du orolig för utvecklingen?
– Ja, jag befarar att det här bara är början, att siffrorna kommer att bli värre. Tyvärr. Erfarenheten säger att ju mer coronasmittan sprids, desto mer påverkas näringslivet av de restriktioner som införs och desto fler varsel får vi. Därför är det viktigt att motverka smittspridning så mycket vi bara kan.
Kan det rent av vara en fördel att vi ligger efter andra regioner?
– Absolut, vi kan ta in signaler från andra regioner, hur varslen slagit där, säger Kalle Östergren. Det betyder att vi har mer tid att förbereda och ställa om vår verksamhet, vi kan få tips och idéer på vad vi kan göra för att motverka effekterna av coronaviruset.
Mitt i allt det tunga och dystra vill han ändå lyfta fram att det fortsätter komma in nya jobb. Och tittar man på hur många som är arbetslösa, ser han ingen markant skillnad jämfört med i fjol.
– Tittar vi på vecka 13, så var 289 öppet arbetslösa i Hultsfreds kommun. Det är 56 fler än samma vecka i fjol. I dessa tider är det att betrakta som en marginell skillnad.
Vad skulle du säga är viktigt att tänka på nu?
– Ett varsel behöver inte leda till uppsägning. Det är också glädjande att vissa branscher kunnat vara kreativa och lyckats ställa om. De har hittat nya vägar.
– Vi behöver också föra resonemang om att både skola om folk och hitta ny säsongsrelaterad arbetskraft. Vi kommer se att det saknas folk inom vissa branscher, vård och omsorg exempelvis och vi är också vana att ha utländska bärplockare.