Alla som vill får feriejobb – satsar på fler platser

Pandemin gör det svårt för många unga att hitta sommarjobb i år. Samtidigt som det kanske är viktigare än någonsin att hitta sysselsättning.

Förhoppningsvis kommer turismen i trakten att få samma uppsving som i fjol och satsa på att ta emot sommarjobbande ungdomar. Exempelvis som här, med dressincyklingen.

Förhoppningsvis kommer turismen i trakten att få samma uppsving som i fjol och satsa på att ta emot sommarjobbande ungdomar. Exempelvis som här, med dressincyklingen.

Foto: Olof Carlson

Hultsfreds kommun2021-05-07 14:03

Från första början hade kommunen 120 platser för sommarjobb. Sedan fick man statsbidrag för ytterligare 30, och nu lägger kommunen till så att det blir ytterligare platser.

– Väldigt många 16 och 17-åringar har ju suttit hemma och pluggat i långa tider, säger Lars Rosander (C), kommunalråd, de behöver verkligen komma ut och få något att göra, samtidigt som de får tjäna pengar.

Mer pengar, ger fler platser. Kommunen skjuter till 200 000 extra för sommarjobb åt unga, vilket betyder att man nu kan erbjuda hela 185 platser i sommar.

Det behövs. Anders Svalbring på kommunens arbetsmarknadsenhet berättar att trycket efter sommarjobb är hårt. 

– Vi har väldigt många sökande i år, många fler än förra året, säger han.

Är det svårt att hitta platser för sommarjobbare?

– Både ja och nej, säger Anders Svalbring.

– Det har börjat lossna nu, både förskolan och vården börjar ta emot sommarjobbare igen. De är väl inte så rädda för Corona längre. Vi har ju många unga som studerar på vård och omsorgsprogrammet och på barn- och fritid. De får chansen till extra praktik, samtidigt som vård och förskola vill ta dem tillvara. De kan ju vara framtida kollegor.

Sedan håller han tummarna för att turistbranschen ska få samma uppsving i år, som förra året. Kommunens Hemestersatsning gjorde stor skillnad. Även föreningarna hoppas han ska plocka upp ungdomar som hjälper till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!