Alla som ville fick jobb: "Använde allt till lön"

Med stöd från staten kunde 160 unga erbjudas sommarjobb. Kommunen valde att använda varje krona till lön, istället för till administrativa kostnader. "Alla som ville fick jobb", säger Robert Andersson.

Robert Andersson.

Robert Andersson.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-06-17 10:00

Det blev ett, ska vi säga, angeläget bekymmer att skaffa fram fler sommarjobb, när staten beslutade sig för att skjuta till 180 miljoner kronor till sommarjobb till ungdomar.

För Hultsfreds kommuns del betyder det att man kunde erbjuda totalt 160 sommarjobb till ungdomar mellan 16 och 17 år.

– Att hitta ett 40-tal extra platser var inte helt enkelt, men både kommunen och föreningarna mötte upp väl mot det ökade behovet. Somliga utökade antalet platser när efterfrågan ökade, medan andra jobb är helt nya, säger Robert Andersson, sektionschef på Arbete och integration.

Så kommunen kunde erbjuda alla som ville ett sommarjobb. Totalt blev det 153 stycken.

– Några tackade nej för att de lyckats få annat sommarjobb, berättar Robert Andersson.

Har besöksförbudet på äldreboenden påverkat? 

– Vi var ganska tidiga med att ersätta de jobben, men valde att behålla tre platser, som tillsattes med elever som gått vård- och omsorgsprogrammet. De ska ändå ut och göra sin praktik under sin utbildning, så det passade bra, säger Robert Andersson.

På måndagen gick första hälften ut i arbete.

– Kommunen valde att lägga alla de extra pengarna från staten på löner till ungdomarna, för att det skulle bli så många jobb som möjligt. Så jag vill verkligen summera det här som lyckat. Annars fanns det en öppning i avtalet att man fick lägga in administrativa kostnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!