Antikroppar eller inte: Maria fick svar direkt

350 kommunanställda har så här långt nappat på erbjudandet att göra ett antikroppstest för covid-19. Maria Steinholtz tog chansen och fick snabbt svar.

Maria Steinholtz uppskattade arbetsgivarens erbjudande att göra ett antikroppstest. Ett stick i fingret och så kunde Carina Johansson på Avonova meddela att inga antikroppar kunde påvisas.

Maria Steinholtz uppskattade arbetsgivarens erbjudande att göra ett antikroppstest. Ett stick i fingret och så kunde Carina Johansson på Avonova meddela att inga antikroppar kunde påvisas.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-09-29 20:00

I augusti erbjöd Hultsfreds kommun alla sina runt 1 300 anställda och ett antal timanställda att göra ett gratis test för att se om de har antikroppar mot covid-19.

– Vi har lämnat uppdraget till kommunens företagshälsovård Avonova att utföra testen eller så kan man göra det hos privat vårdgivare, säger kommunens HR-konsult Kajsa Allvin.  Vi som arbetsgivare får bara löpande uppdatering på hur många som testat sig. Medarbetaren äger provsvaret, så resultatet från testerna används inte i framtida planering.

Vad säger du om gensvaret?

– Jag tycker intresset är stort och erbjudandet, som kvarstår till sista november, har mottagits positivt. Avonova meddelade i går (läs måndag) att 350 anställda så här långt nappat på erbjudandet. Alla är dock inte genomförda än och så tillkommer om några eventuellt valt att testa sig hos privat vårdgivare, säger Kajsa Allvin.

undefined
350 kommunanställda har så här långt nappat på erbjudandet att göra ett antikroppstest för covid-19.

Syftet med att erbjuda anställda att ta reda på om de har antikroppar är att de därmed kan träffa till exempel nära och kära som tillhör en riskgrupp på ett annat sätt än tidigare.

– Det är ett led i arbetet med att vara en attraktiv arbetsgivare, säger Kajsa Allvin. Det är helt frivilligt och vi ger möjligheten till alla, från de med brukarnära arbete till de med kontorsarbete. Så det har ingen koppling till vård och omsorg.

Undersköterskan Maria Steinholtz från Mörlunda uppskattar möjligheten. Hon hade många av symptomen redan i mars och var nyfiken på om det var covid-19 hon hade.

– Jag fick svårt att andas, nedsatt smak- och luktsinne, fick världens torrhosta, ont i halsen och muskelvärk. Bland annat, så jag tycker det känns positivt att veta om jag haft det, berättar hon i väntrummet.

undefined
"Det fungerar som ett graviditetstest brukar jag säga. Det ska komma fram en markering här", säger Carina Johansson och visar stickan.

Testet tas genom ett stick i fingret och minuter senare ger Carina Johansson på Avonova svaret.

– Det fungerar som ett graviditetstest brukar jag säga. Det ska komma fram en markering här, tillägger hon och visar.

Ingen markering på stickan den här gången. Inga antikroppar alltså.

– Jag önskade att det skulle vara positivt, säger Maria Steinholtz. Det hade varit lite lugnande, jag hade vetat att jag "haft mitt", om nu antikropparna sitter i, det är ju lite olika uppgifter om det. Jag hade i alla fall vetat att jag klarat mig ganska lindrigt ändå jämfört med somliga andra, men då var det förmodligen den vanliga säsongsinfluensan jag hade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!