Bekräftat: Första covid-19-fallet i vården

Ett första fall av Covid-19 har nu konstaterats inom socialförvaltningens verksamhet, vård och omsorg.

Socialchef Ann-Gret Sillén bekräftar att ett första fall av Covid -19 nu har bekräftats inom vård- och omsorg i Hultsfreds kommun.

Socialchef Ann-Gret Sillén bekräftar att ett första fall av Covid -19 nu har bekräftats inom vård- och omsorg i Hultsfreds kommun.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-05-19 17:29

– Det är det första konstaterade fallet hos oss, bekräftar socialchef Ann-Gret Sillén. Vi fick besked på tisdagseftermiddagen. Nu måste vi hantera det på bästa sätt.

Av sekretesskäl vill hon dock inte ge några ytterligare detaljer kring det hela.

– Vi är ju en liten kommun och det kan lätt bli utpekande.

Det aktuella fallet upptäcktes genom provtagning.

– Provtagning är det enda säkra sättet att få besked, säger Ann-Gret Sillén, det görs när hälso- och sjukvården bedömer att det behövs.

Samma dag införde kommunen skärpta säkerhetsrutiner för att minska risken för smittspridning. Personalen i alla kommunala boenden ska använda skyddsutrustning. Bland annat ska visir bäras vid patientnära vårdarbete.

Det här konstaterade fallet är dock inte den främsta anledningen till de skärpta reglerna för att hindra smittspridning, enligt Ann-Gret Sillén beror skärpningen i stället på nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Region Kalmar.

 – De följer de basala hygienrutinerna från Folkhälsoinstitutet, säger Ann-Gret Sillén, de innefattar handsprit, förkläde och handskar. De ska alltid användas vid arbete nära brukare. Vi gör det här för att skydda våra brukare, därför har vi gjort ett tillägg, med att visir ska användas.

I händelse av misstänkt, eller som nu konstaterad, smitta ska ytterligare skyddsutrustning användas av personalen. Bland annat långärmad skyddsrock, handskar, visir och munskydd.

En omfattande utbildningsinsats har startats, för att personalen ska använda skyddsutrustningen rätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!