Beslut om bevattningsförbud: Förbrukningen ökat markant

FrĂ„n och med 1 juli Ă€r det bevattningsförbud i Hultsfreds kommun. "Vi gör det för att sĂ€kra dricksvattenförsörjningen", sĂ€ger David Nelson, driftschef pĂ„ ÖSK.

"TillgÄngen till vatten Àr inte en obegrÀnsad resurs", pÄminner David Nelson. Nu införs bevattningsförbud i hela Hultsfreds kommun för att sÀkra dricksvattentillgÄngen.

"TillgÄngen till vatten Àr inte en obegrÀnsad resurs", pÄminner David Nelson. Nu införs bevattningsförbud i hela Hultsfreds kommun för att sÀkra dricksvattentillgÄngen.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-06-30 17:00

Beslutet om bevattningsförbud togs pĂ„ tisdagen av förbundsdirektionen för ÖSK.

– Grundvattensituationen Ă€r under de normala, sĂ„ frĂ„n och med onsdag gĂ€ller bevattningsförbud tills vidare, sĂ€ger David Nelson.

Det var de rÄdande lÄga grundvattennivÄerna som fick direktionen att ta beslutet. Det i kombination med höga förbrukningar samt det varma och torra vÀdret.

– Vi har mĂ€rkt det, att under den hĂ€r varma perioden har det gĂ„tt Ă„t jĂ€ttemycket vatten. Vattenförbrukningen ökar markant pĂ„ grund av mycket bevattning och fyllning av pooler, sĂ€ger David och fortsĂ€tter:

– TillgĂ„ngen till vatten Ă€r inte en obegrĂ€nsad resurs och vi vet inte hur mycket nederbörd vi fĂ„r, dĂ€rför agerar vi förebyggande för att undvika brist pĂ„ dricksvatten.

Bevattningsförbudet innebĂ€r att privatpersoner inte fĂ„r anvĂ€nda vattenslang eller vattenspridare för vattning. 

– Vattenkanna gĂ„r bra att anvĂ€nda, men vattna gĂ€rna sparsamt Ă€ndĂ„, uppmanar David Nelson.

PÄ kommunens hemsida informeras dock om att verksamheter som har andra behov Àn ovan nÀmnda anvÀndningsomrÄden, dÀr tillgÄng till kommunalt dricksvatten krÀvs, behöver söka ett tillstÄnd för detta.

Dessutom kommer viss anvÀndning av dricksvatten tillÄtas under bevattningsförbudet för verksamheter och privatpersoner som behöver genomföra fasadtvÀtt och taktvÀtt inför mÄlningsarbete. Dessa arbeten Àr anmÀlningspliktiga.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!