Beslutet: Helt utan anhöriga - Bara nian firar i kyrkan

Klassvis skolavslutning, utan anhöriga. Och bara niorna får fira i kyrkan. "Det blir festligare och vi vill prioritera niorna, deras sista avslutning i grundskolan".

Bara niorna får fira sin avslutning i kyrkan - men det blir utan anhöriga, vilket gäller för hela grundskolan, meddelar kommunen.

Bara niorna får fira sin avslutning i kyrkan - men det blir utan anhöriga, vilket gäller för hela grundskolan, meddelar kommunen.

Foto: Olof Carlson/Arkivbild

Hultsfreds kommun2020-05-15 12:33

Det säger Anna Källåker rektor på Albäcksskolan, som beslutat göra lite olika för sina elever, beroende på vilken årskurs det gäller.

Beslutet i stort går ut på att avslutningarna för grundskolans elever ska firas klassvis den 12 juni. I klassrummen eller utomhus, utan anhöriga.

– Vi har diskuterat det utifrån Folkhälsomyndighetens direktiv, fått tydliga riktlinjer från smittskyddsläkare och diskuterat det med kommunens säkerhetssamordnare, så jag känner mig trygg med att vi hittat bra lösningar, säger barn- och utbildningschef Martin Snickars.

Niorna är ensamma om att få fira i kyrkan.

– Eleverna har önskat sig en så lik avslutning som möjligt, säger Anna Källåker. De har en bild av hur det går till när man slutar nian på Albäcksskolan. Det har vi försökt tillmötesgå så långt det varit möjligt, utifrån restriktionerna.

Det blir skillnad att vara i kyrkan, tycker man. 

– Det blir festligare med "Den blomstertid nu kommer", avtackningstal och stipendieutdelning. Vi kände att vi ville prioritera det för niorna, de andra klasserna har ändå sin avslutning på grundskolan kvar.

Men inte heller här är det aktuellt att bjuda in anhöriga.

– Vi håller på den angivna gränsen 50 personer, så vi samlar inte alla elever samtidigt och avslutningen är bara till för elever och viss personal, säger Anna Källåker. Ambitionen är att livesända avslutningen, så anhöriga ändå får se den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!