Något beslut är dock inte taget ännu, men ÖSK:s direktion diskuterar möjligheterna att införa ett sådant, kanske redan från nästa växtsäsong.
– Det skulle kunna vara konstruerat som så att det automatiskt blir bevattningsförbud från exempelvis första maj och framåt, säger Tomas Söreling (S) som är ledamot i direktionen. Hur länge det sedan gäller är inte sagt något om.
Det finns en hel rad orsaker till att ÖSK-direktionen går i de här tankarna. Först och främst är det förstås för att man vill ge grundvattennivåerna en chans att återhämta sig. Men lika mycket handlar det om att skicka signaler om att vi måste vara rädda om dricksvattnet.
– Det är vårt viktigaste livsmedel, säger Söreling.
Sommarens bevattningsförbud i kommunerna har upphört nu. Men när det infördes väckte det frågor hos en del. Något som Söreling tror kan undvikas i framtiden.
– Om man vet om i god tid att det blir bevattningsförbud kan man planera efter det, ska man till exempel anlägga en gräsmatta, kan man göra det före eller efter bevattningsförbudet.
Men diskussionen om att ta vara på dricksvatten handlar om mer än att bara vattna gräsmattan.
– Vi måste nog räkna med att behöva göra andra insatser också, säger Söreling. Det är exempelvis rent vansinne att använda dricksvatten att spola toaletten med. Där får vi nog räkna med kostsamma lösningar i framtiden.
Som exempel nämner han reningsanläggningar som renar duschvatten, så att det kan användas i toaletten.