Bilisterna sköter sig efter fartsänkningen

"Bilisterna sköter sig exemplariskt efter fartsänkningen". Anders Drugge, chef på polisens ATK-sektion i Kiruna berömmer.

Ingen blixt... Bilisterna sköter sig bra, tycker Anders Drugge vid polisens ATK-center i Kiruna. Efter sänkningen av fartgränserna har det rent av blivit färre ärenden.

Ingen blixt... Bilisterna sköter sig bra, tycker Anders Drugge vid polisens ATK-center i Kiruna. Efter sänkningen av fartgränserna har det rent av blivit färre ärenden.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2019-11-20 06:00

Som han upplever det har fartsänkningen tagits på allvar av bilisterna på väg 23-34. Han märker ingen ökning i tillströmningen av ärenden. Vare sig här eller någon annanstans där hastighetsbegränsningen sänkts från 90 till 80 kilometer i timmen.

– Vi har inte sett någon anstormning av ärenden, säger Anders Drugge. 

Det verkar inte som om bilisterna gasar på av gammal vana, utan rättar sig efter skyltarna, tror han.

– Men det är en väldigt låg andel som kör för fort på ATK-sträckorna, säger Anders Drugge, eftersom förarna vet att de riskerar böter. Hur det ser ut på andra sträckor har jag dock ingen uppfattning om. Men på våra sträckor ser det bra ut i alla fall.

ATK-sektionen jobbar med Automatisk Trafiksäkerhetskontroll av ett stort antal vägar runt om i landet. I dagsläget har man 1 900 kameror utplacerade. Och utbyggnaden fortsätter.

–  Trafikverket kommer att sätta upp 200-250 nya kameror de närmaste två, tre åren, säger Anders Drugge, och vi tar in dem i verksamheten allt eftersom de byggs.

Statistiken för de första veckorna i november i år, bekräftar att bilisterna håller fartsänkningen färskt i minnet. Klas Eriksson vid polisens statistikavdelning, presenterar siffror som visar att 31 förare fastnade på bild i någon av fartkamerorna på 34-an den fjärde november i år. Alltså första dagen med den nya hastighetsbegränsningen. Det kan jämföras med 52 år 2018.

Statistiken visar sedan lägre siffror på antalet fotograferade fartsyndare varje dag. Utom torsdagen sjunde november, då var det tre fler som ertappades. Klas Eriksson vill dock höja ett varningens finger för att ta alltför hårt på siffrorna.

–  Det kan finnas en viss eftersläpning i systemet, säger han, det kan finnas fler ärenden som inte är med i statistiken ännu.

Statistiken visar hur många som hamnat på bild och vilken dag bilden togs, men av siffrorna går det inte att utläsa vilka kameror som varit igång.

Håkan Karlsson vid polisen i Vimmerby anar dock att allt inte är frid och fröjd på riksvägen. 

– Jag har inte fått det till mig direkt, säger han, men jag har förstått det finns en del klagomål. Men när vi är ute och ser på,  sköter sig folk perfekt. Men vad jag förstår har det blivit fler omkörningar, långtradare som ligger tätt bakom och trycker på. Det är trots allt lite skillnad på riksvägen och Tunavägen, men farten är densamma.

– Men vi får ge det lite tid att sätta sig.

Det är tät trafik på riksvägen, stundtals väldigt tät. Men det flyter på.
Det är tät trafik på riksvägen, stundtals väldigt tät. Men det flyter på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!