Blir förskjuten semester även i år

Det blir möjligt för anställda inom socialförvaltningen att mot ersättning förskjuta sin semester även i år.

Semester i september. Och kanske en tur söderut, till Medelhavet. Möjligheten att förskjuta sin semester utnyttjades av 63 kommunanställda förra året.

Semester i september. Och kanske en tur söderut, till Medelhavet. Möjligheten att förskjuta sin semester utnyttjades av 63 kommunanställda förra året.

Foto: Olof Carlson

Hultsfreds kommun2020-04-21 08:00

Förra året var det 63 anställda som tog erbjudandet och jobbade under den mest intensiva semesterperioden, för att sedan ta ledigt i september och oktober månad. Några valde också att vara lediga i april och maj.

Det framgår av en utvärdering som gjorts och som socialnämnden tagit del av.

Även i år kommer det att bli möjligt att göra på samma sätt, och intresset är fortsatt stort. Dock sätts ett tak på 50 personer för att inte kostnaden ska skena iväg fullständigt.

– Förra året hade vi en bruttokostnad på 2,5 miljoner kronor, säger nämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C). Men samtidigt får vi tillbaka lite i form av minskade vikariekostnader.

Han poängterar dock att det inte är någon allmän förmån inom förvaltningen, utan att det är avdelningens behov som styr vilka som får skjuta på semestern.

Det är en fråga med flera bottnar. Per-Inge Pettersson ser det mycket som en fråga om kontinuitet, att fler ordinarie finns på plats under sommaren. Men det är också en arbetsmiljöfråga. Och en kvalitetsfråga.

I sommar blir det kanske mer viktigt än någonsin att ha rutinerad personal på plats, med tanke på coronapandemin och vad den kan ställa till med i vården.

Hultsfreds kommun var tidigt ute med förskjuten semester, i år blir det fjärde året som möjligheten finns.

– Nu börjar även andra kommuner att ta efter, säger Per-Inge Pettersson, de har hört av sig och hört sig för hur vi har gjort, för att inte trampa i samma fällor som vi gjorde i början.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!