Bo Lundwall gjorde vackraste frimärkena

Konstnären Bo Lundwall från Hultsfred fick till en riktig fullträff, när hackspettarna från Hultsfred blev storfavorit i omröstningen.

Bo Lundwalls hackspettar har utsetts till 2019 års vackraste frimärken på Åland. Och nu väntar ett nytt uppdrag. Fast vad det blir är hemligt, säger han.

Bo Lundwalls hackspettar har utsetts till 2019 års vackraste frimärken på Åland. Och nu väntar ett nytt uppdrag. Fast vad det blir är hemligt, säger han.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-03-01 14:00

Hans frimärksserie om hackspettar på Åland gick hem ordentligt. Inte bara på Åland, utan över snart sagt hela Europa, där frimärkssamlare och andra intresserade deltagit i omröstningen om 2019 års vackraste frimärken.

Det var en tävling med hård konkurrens, det är långt ifrån alla som blir utvalda för ett uppdrag åt Åland Post. Förra året  blev det tolv utgivningar av frimärken i olika serier.

Första februari 2019 presenterades serien för första gången. Bo Lundwall fanns på plats i Mariehamn för att signera förstadagsbrev och träffa både uppdragsgivare och andra.

– Jag fick uppdraget att göra hackspettarna våren 2018, säger Bo Lundwall, och det tog ett år att göra klart. Jag började med att göra skisser och sedan blev det målningar. 

Det här blev det fjärde uppdraget för Åland Post för Bo Lundwall, det har blivit ett vartannat år sedan 2013, då han presenterade Lom och doppingar. Nästa serie handlar om de  20 mest populära jakthundarna  och sedan blev det däggdjuren på Åland.

Och nu senast blev det alltså de åländska hackspettarna, och arterna skiljer sig en smula från de vi har här hemma.

– Gröngölingen saknas helt på Åland, säger Bo Lundwall, men i gengäld har de gråspett, som är väldigt ovanlig i Sverige. Förutom gråspetten innehåller frimärksserien större och mindre hackspett, samt spillkråka.

På andra plats i omröstningen kom Allan Palmers med sina båda nya segelfartyg Vineta och Parma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!