Boendestöd stoppades efter larm om kränkningar

Personal som arbetar med boendestöd i en brukares hem ska ha utsatts för kränkningar, psykisk påfrestning och förtäckta hot.

Arbetsmiljöverket accepterar den handlingsplan som kommunen har tagit fram, och fattar därför inget beslut om förbud eller föreläggande.

Arbetsmiljöverket accepterar den handlingsplan som kommunen har tagit fram, och fattar därför inget beslut om förbud eller föreläggande.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Hultsfreds kommun2022-03-09 08:00

Den 14 februari beslutade huvudskyddsombudet och det lokala skyddsombudet att avbryta arbetet med boendestöd i en enskild brukares hem i Hultsfreds kommun.

"Som argument för skyddsombudsstoppet framfördes att brukaren under lång tid och vid upprepade tillfällen utsatt personal för kränkningar, psykisk påfrestning och förtäckta hot. Vid något tillfälle har en stol kastats mot personal. Boendemiljön uppges vara trång och svårhanterlig med begränsade reträttvägar. Ni framförde att läget nu är akut, att många arbetstagare mår mycket dåligt av arbetet och att korttidsfrånvaro förekommer", skriver Arbetsmiljöverket.

Enligt Arbetsmiljöverket har arbetsgivaren, Hultsfreds kommun, bekräftat att problemen har förekommit. Redan den 21 januari valde kommunen att pausa stödet till den aktuella brukaren. 

Kommunen har även riskbedömt arbetet och gjort en handlingsplan.

"Handlingsplanen tar bland annat upp åtgärder såsom dubbelbemanning, personlarm, handledning och utbildning i hot och våld", skriver Arbetsmiljöverket som därför inte ser någon allvarlig fara för arbetstagarnas liv eller hälsa.

"Det innebär att arbetet kan återupptas och att vi inte fattar något beslut om förbud eller föreläggande."

Arbetsmiljöverkets beslut meddelades muntligt efter en inspektion den 16 februari, och har nu även meddelats skriftligt.

Huvudskyddsombudet har avböjt att kommentera ärendet. Vi har inte lyckats nå ansvariga chefer på kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!