Bolaget vill höja hyran drygt fyra procent

Hyresgästerna i Hultsfred riskerar en hyreshöjning med drygt fyra procent nästa år. Bostadsbolaget motiverar med stor behov av underhåll.

En stor del av bostadsbolagets lägenheter är byggda på 1970-talet och underhållsbehovet är stort. Det gör att bolaget nu presenterar krav på hyreshöjning med 4,04 procent inför förhandlingen.

En stor del av bostadsbolagets lägenheter är byggda på 1970-talet och underhållsbehovet är stort. Det gör att bolaget nu presenterar krav på hyreshöjning med 4,04 procent inför förhandlingen.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2019-11-06 16:00

Det drar ihop sig till hyresförhandling mellan bostadsbolaget och hyresgästföreningen. Bolaget har presenterat sina krav inför förhandlingen. Medan Hyresgästerna ännu inte bestämt sig för hur mycket man kan gå med på.

– Vi kommer att träffas här ganska snart för att ta beslut, säger Britt Nilsson, ordförande Hultsfredsavdelningen av hyresgästföreningen. I övrigt har jag ingen kommentar.

– Tittar man tillbaka har det ofta varit höga yrkanden i just Hultsfred, säger Erik Malmberg, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen. Så vi får väl se var det landar.

Helena Grybäck Svensson, nybliven vd på AB Hultsfreds bostäder förklarar att hyreskravet bottnar i att man förväntar sig höga underhållskostnader framöver.

– En stor del av vårt fastighetsbestånd börjar bli till åren, och det finns ett eftersatt underhåll, säger hon. De flesta lägenheterna är från 1970-talet och vi räknar med att det behövs ganska stora underhållsinsatser framöver. 

Hon pekar också på att hyresnivåerna i kommunen är låga.

– Vi ligger lägst i länet, säger hon. Det spelar också in.

– Det finns också ganska många önskemål från hyresgästerna om sådant som behöver göras, fortsätter hon, och jag vill gärna fortsätta arbetet att göra fler lägenheter tillgängliga och utveckla den delen ytterligare.

Hyresförhandlingarna för nästa år har precis börjat. Byggebo i Oskarshamn är klara och där blev man överens om 0,99 procents höjning. I Vimmerby börjar förhandlingarna först nästa år.

Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!