Det börsnoterade bolaget Orrön Energy står bakom den ena batterilagersatsningen, som är tänkt att göras på fastigheten Blackelid 1:4 öster om Virserum.
Varför vill ni göra satsningen i Hultsfreds kommun?
– Orrön Energy är en projektör av förnybar energi. Vi äger mycket vindkraft runt om i Sverige. Vi projekterar även vind- och solenergi och batterilager. Då har vi identifierat den här platsen i Hultsfreds kommun utifrån att vi har en närhet till nätanslutningen. Batterilagret planeras precis intill en nätstation. Syftet med batterilagret är att stabilisera nätet, säger Emil Risberg, projektutvecklare på Orrön Energy.
Miljö- och byggnadsnämnden har beviljat bygglov för batterilagret, vars uppställningsyta uppgår till cirka 700 kvadratmeter.
– Den tänkta kapaciteten är tio megawatt i effekt, men vi väntar på svar från Eon som äger nätet på hur mycket vi kan ansluta.
Hur stor är investeringen?
– Det är en miljonsatsning. Det handlar om tiotals miljoner.
Miljö- och byggnadsnämnden bedömer att batterilagret inte utgör någon olägenhet för omgivningen. Det finns inga kända naturvärden och inga grannar har protesterat mot planerna.
Men Orrön Energy behöver även klartecken från länsstyrelsen för att genomföra projektet.
– Kommunen har beviljat bygglovet, men vi har gjort en anmälan för samråd också, vilket kommer att fördröja processen. Vi ska utreda om området är lämpligt att bygga batterilagret på ur länsstyrelsens synpunkt. Vi avvaktar svar från länsstyrelsen, säger Emil Risberg.
Hur stor är brandrisken i ett sådant här batterilager?
– Brandrisken är väldigt låg, men det har skett bränder i batterilager i till exempel Korea. Vi använder brandskyddsutrustning i containrarna. Det är en säkerhetsåtgärd som man gör vid upphandling av batterileverantör.
Har ni planer på några andra anläggningar i Hultsfreds kommun?
– Vi har inga konkreta satsningar i dagsläget, men vi tittar på projekt över hela Sverige. Det är inte helt oaktuellt att det kan bli någon satsning i Hultsfreds kommun framåt.
Bygglov har även beviljats för ett batterilager vid Silverdalens bruk. Anläggningen, som ska placeras drygt 15 meter norr om Silverån, kommer att bestå av åtta containrar och fyra transformatorstationer.
Det har kommit synpunkter från grannarna kring bland annat buller och brandsäkerhet. Länsstyrelsen har pekat på risken för att släckvatten läcker ut i Silverån vid en eventuell brand, därför behövs beredskap för att snabbt kunna stänga eller täta dagvattenbrunnar med utlopp i ån.
Tanken är att containrarna ska ställas på en tät yta med brunn som leder ned allt vatten till en större pumpgrop, som blir en uppsamlingstank för vatten i händelse av brand. Kommunens miljöavdelning ser det som mycket viktigt att uppsamlingsplatsen för vattnet inte riskerar att översvämmas.
Vad gäller brandrisken ska batterierna vara självslocknande och varje container kommer att utrustas med ett internt släcksystem.
Miljö- och byggnadsnämnden ser inga hinder för att bevilja bygglov. Batterilagret anses inte utgöra någon betydande olägenhet för grannar och omgivningen.
Vad gäller brandrisk har en riskanalys gjorts.
"Anläggningen håller nödvändiga säkerhetsavstånd och placeras med ett sådant avstånd att spridning av brand förhindras", skriver miljö- och byggnadsnämnden och tillägger att även bullerkraven uppfylls.