Lyft för brandskyddet hos äldre som bor hemma

Inom kort börjar jobbet med att komplettera trygghetslarmen med rökdetektorer. Socialnämnden vill på sätt öka säkerheten och tryggheten för äldre som bor kvar hemma.

Marie Pihl, verksamhetschef i äldreomsorgen kan berätta att inkörningsproblemen är lösta och nu är det dags för nästa steg. Att koppla ihop trygghetslarmen med brandlarmet.

Marie Pihl, verksamhetschef i äldreomsorgen kan berätta att inkörningsproblemen är lösta och nu är det dags för nästa steg. Att koppla ihop trygghetslarmen med brandlarmet.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2021-12-12 12:00

– När utbyggnaden av våra särskilda boenden är klar kommer vi att ha väldigt god säkerhet där. Och då är det inte mer än rätt att vi ökar säkerheten även för de äldre som bor kvar i eget boende, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).

Sedan tidigare har nämnden tagit ett inriktningsbeslut om rökdetektorerna, men nu är det hög tid att gå från prat till handling. Redan i år kommer monteringen av rökdetektorer att börja. Ett omfattande projekt rullar i gång.

– Vi har 500 trygghetslarm utplacerade, det är väldigt många. Men det är allt fler äldre som bor kvar i eget boende, säger Pettersson.

Han förklarar hur larmet är tänkt att fungera: Om detektorerna reagerar på rök, kommer larmcentralen att ringa upp och kontrollera. 

– Är det bara stekt ägg på stekpannan som börjat ryka så händer inte mer, men visar det sig vara ett skarpt larm eller om man inte får något svar, larmas räddningstjänsten direkt.

Socialnämnden har också bestämt att tilläggstjänsten med rökdetektor ska vara kostnadsfri för den enskilde, den ingår så att säga i den vanliga månadskostnaden för trygghetslarmet. Det blir heller ingen extra kostnad vid eventuella falsklarm.

– Men om någon inte vill ha rökdetektorer så är det också möjligt. Men vi ser det som en självklar teknik i vår äldreomsorg, säger Pettersson.

Räddningstjänsten gläds åt att det nu är dags att sätta igång. 

– Det är en satsning som kan rädda liv, säger Ulf Boewein. En jättebra satsning.

Då tänker han inte bara på tekniken i sig, utan också på den omfattande utbildningssatsning som ingår i paketet. All hemtjänstpersonal ska drillas i hur man hanterar en brand hemma hos en brukare. 

– Utbildningen innehåller också väldigt mycket förebyggande, säger Ulf Bowein. Som till exempel att upptäcka saker som kan göra att det börjar brinna. Det handlar om att minska riskerna, och det finns mycket som kan göras. 

Exempelvis vid spisen och att titta över äldre elektrisk utrustning.

– Vi har ett gott samarbete med socialförvaltningen, säger Ulf Bowein vidare, och med den här satsningen skapar vi en stor höjning av brandsäkerheten för de äldre. Vad jag vet, så blir vi andra kommunen i länet som gör den här satsningen. Västervik är redan i gång, och vi har varit där på studiebesök tidigare. Det är en satsning som kan rädda liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!