De startade nytt under 2020: "Gått över förväntan"

Hultsfreds kommun fick 40 nya företag förra året. Annika Stagård, Kristoffer Kristensson och Sara Jonasson är tre av dem som satsat på eget.

Kristoffer Kristensson och Sara Jonasson gjorde som 38 andra och startade företag i Hultsfreds kommun under förra året.

Kristoffer Kristensson och Sara Jonasson gjorde som 38 andra och startade företag i Hultsfreds kommun under förra året.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2021-01-17 09:00

Den gemensamma nämnaren är inte bara att de blivit egenföretagare under 2020, utan att de vågat att satsa på sin affärsidé, mitt i en pågående coronapandemi.

– Jag har inte ångrat mig någon gång, även att jag inte kan sticka under stol med att det förstås påverkat verksamheten. Särskilt den äldre kategorin klienter har jag inte mycket av, säger Kristoffer Kristensson, som startat Kristenssons Kiropraktik & Rehab i centrumhuset.

undefined
Kristoffer Kristensson startade Kristenssons Kiropraktik & Rehab i centrumhuset i oktober.

Hur har företaget utvecklat sig?

– Jag fick en pangstart i oktober, då var smittspridningen inte lika stor i samhället. Men även sedan smittan ökat har det fortsatt gå stadigt uppåt. Jag skulle säga att det har gått bättre än väntat, så jag tycker mig ha fått bevis för att verksamheten behövs.

Vad har du för råd till de som vill starta eget?

– Att det bör vara genomtänkt. Om man väl känner att det skulle passa en själv att bli egen företagare, så tycker jag man ska testa. Om det är genomtänkt som sagt.

undefined
Annika Stagård öppnade restaurang och cateringverksamhet i Hultsfred i december.

Då hade Annika Stagård mer erfarenheter som egenföretagare sedan hon drivit bageri och café tidigare. Det bidrog till att hon vågade satsa på restaurang och catering "Hos Annika", på industriområdet i Hultsfred.

– Folk har manat på mig och sporrat mig att starta eget så jag tänkte varför inte. Jag har startat min verksamhet utifrån vad folk efterfrågar. Det har gått bra. Över förväntan. Jag var inte beredd på det genomslag som blev.

Kan du komma att ha anställda?

– Tidigare hade jag fem anställda. Nu säger jag aldrig mer. Jag vågar helt enkelt inte, det kostar så mycket. Nu har jag bara mig själv att tänka på och är inte så sårbar.

undefined
Sara Jonasson som startade Studie S på gågatan i november.

När en lokal på gågatan i Hultsfred blev ledig tog Sara Jonasson chansen och gick från anställd till att starta egen frisörsalong, Studio S. Starkt påhejad av sambon Asmir Begic, som fick henne att våga.

– Det underlättade att jag startade eget inom samma bransch, jag har ju jobbat länge som frisör så jag har mycket kunskap och rutin, säger Sara Jonasson.

Var det som du tänkte dig att starta eget?

– Ja, arbetet med kunderna är ju ingen skillnad, däremot var det mer administrativt arbete än jag trodde.

Sara Jonasson har fått en rivstart som egenföretagare. Sedan hon öppnade i november har hon jobbat sju dagar i veckan, för att jobba ifatt och hinna med alla kunder.

– Det är förstås tacksamt att få den starten, särskilt med tanke på läget med corona.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!