Det finns behov av barnomsorg på kvällarna

Det finns ett behov av barnomsorg på obekväm tid. En enkät som genomförts bland föräldrarna i förskolan visar att 5,9 procent har behov.

Behovet av barnomsorg på helger har ökat något, medan det minskat på vardagskvällarna. Det framgår av en genomlysning av behovet som gjort och som presenterats för barn- och utbildningsnämnden.

Behovet av barnomsorg på helger har ökat något, medan det minskat på vardagskvällarna. Det framgår av en genomlysning av behovet som gjort och som presenterats för barn- och utbildningsnämnden.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix /TT

Hultsfreds kommun2020-04-20 14:00

Det är 26 av de tillfrågade vårdnadshavarna, eller 5,9 procent, som uppger att de har behov av en plats för sina barn på grund av nattarbete. Det är en liten minskning jämfört med året innan. 

Barnomsorgsbehovet på kvällar efter klockan 22 15 och på helger och nätter är som synes inte jättestort. Men viktigt för de som behöver. I dagsläget är det 20 barn i kvälls- och helgomsorgen i Hultsfreds kommun. Men det finns inga barn i kö just nu.

Det här framgår av en presentation som barn- och utbildningsnämnden fick ta del av vid sitt senaste sammanträde.

Enkäten ger också besked om att verksamheten kan se att behovet av barnomsorg på helgerna har ökat, medan behovet på vardagskvällar har minskat.

När det gäller barnomsorgen i sommar, är det 41,6 procent av vårdnadshavarna som har behov av barnomsorg under veckorna 28-31. Förra året var det många som anmälde behov, men som av olika anledningar inte utnyttjade möjligheten. Då var det 204 föräldrar som anmälde behov av sommaromsorg på förskolor och fritis.

– Då har vi stängt flera av förskolorna i kommunen, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars.

Men man slår inte igen helt och hållet. Målilla och Hultsfred har öppet för att klara behovet under de mest intensiva semesterveckorna.

Martin Snickars poängterar dock att siffrorna för i sommar är ganska osäkra. Många föräldrar vet ännu inte i vilken omfattning de behöver barnomsorg i sommar. Än mer osäkert är det i dessa coronatider.

Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!