"Hej Hyper" är namnet på föreställningen som framförs av Teater De Vill. Det är en enmans-föreställning med skådespelaren Katarina Rodopoulos i rollen som M, en tjej som lever med en NPF-diagnos. Inom NPF-diagnoser räknas ADHD, ASD/Asperger och språkstörning. Föreställningen är skriven av Emma Broström och musiken av Emma Nordström.
Elever från förskoleklass till årskurs tre på Prolympia i Virserum fick chansen att se föreställningen på Ordernshuset. Under dagarna före och efter höll dramapedagogen Göran Lundh, från Teater De Vill workshops med barnen.
– I workshopen har vi utgått från föreställningen och M. Vi tänker att M berättar mycket om vad som funkar och inte funkar, vad hon gillar och inte gillar. Vi har ett litet tema om identitet, hur man är på insidan och utsidan, att vi är olika men att vi alla behövs. Så vi har gjort lite övningar utifrån det temat, berättar han.
Pjäsen inleds med att M kommer in i sitt rum, hon är arg och frustrerad. Barnen i publiken skrattar högt när M skriker och kastar saker omkring sig.
– Många barn är ofta fascinerade av scenografin och att de tycker att det är lite konstigt och roligt att hon är så arg i början, slänger sina skor och skriker i kudden, sparkar på sitt stora gosedjur som är en krokodil, säger Göran Lundh.
Finns det fortfarande ett behov för en föreställning på det här temat?
– Ja det gör det. Många vuxna kommer ofta fram efter och uttrycker att man känner igen sig i det och att det kan vara tufft och svårt och veta vad man ska göra i vissa situationer, säger Göran Lundh.
– M i föreställningen tar ju saker väldigt bokstavligt, som många kanske gör som har en form av autism eller asperger. Mamman säger ”se upp”, då tittar hon upp och trampar nästan i en äcklig hundbajs. Man får tänka på att förklara, när vi säger så här så menar vi det här egentligen.
På onsdagskvällen förra veckan visades föreställningen för allmänheten på biblioteket i Hultsfred, ett drygt 40-tal barn och föräldrar var på plats.
Det spelades även två skolföreställningar. Elever från Emådalsskolan, Vena skola, Silverdalens skola och Järnforsens skola kom till Valhall för att se teatern.
– Målet är att erbjuda minst två kulturarrangemang om året för barn från fem år och uppåt, säger Ingela Heldebro, kultursekreterare på Hultsfreds kommun.