Digitalteknik ger säkrare insatser

Räddningstjänsten i Hultsfreds kommun vill hålla sig i framkant när det gäller den tekniska utvecklingen.

Rätt order vid rätt tillfälle är avgörande. Nu får befälen tillfälle att träna i simulator. Ulf Bowein är utbildningsansvarig vid räddningstjänsten i Hultsfred.

Rätt order vid rätt tillfälle är avgörande. Nu får befälen tillfälle att träna i simulator. Ulf Bowein är utbildningsansvarig vid räddningstjänsten i Hultsfred.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-03-24 08:00

– Det känns bra att vi som liten kommun har möjlighet att hänga med i utvecklingen, säger utbildningsansvarige Ulf Bowein, som ser en lång rad fördelar med det nyinköpta dataprogrammet. 

– Vi använder programmet för att träna våra befäl att ge rätt order, säger Ulf Bowein.

– Sedan ger datorn besked i realistisk tid om vilken effekt ordern har givit.

Han berättar att möjligheten finns att filma och lägga in lokala objekt i programmet och på sätt kan befälen öva på olika händelser i en välbekant miljö.

– Det kan vara bränder i olika byggnader, det kan vara trafikolyckor eller andra händelser. Just nu håller vi på att bygga upp olika scenarion, säger Bowein.

Han berättar också att hela övningen framför datorn filmas, så att insatsen kan utvärderas i efterhand. Det är helt enkelt ett sätt att bygga upp rutin hos befälen. Att de får en möjlighet att träna upp ordergivning efter den händelseutveckling de ser på dataskärmen.

– Skulle vi öva sådant här skarpt, skulle det bli väldigt omfattande och tungrott, säger Ulf Bowein. Det är inte ofta vi har möjlighet.

Räddningstjänsten i Hultsfred var med från början på programmet. Redan för ett år sedan fick man vara med prova ut programmet, och då kördes en utbildningsomgång med alla de 20 befälen. När sedan möjligheten att skaffa en egen licens på programmet, slog man till.

– Vi fick möjlighet att köpa licensen för ett riktigt bra pris, säger Ulf Bowein, det handlar om några tusenlappar och det är väl använda pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!