Drakarna imponerade av unga företagsidéer

Inte mindre än 19 olika UF-företag presenterade sina olika företagsidéer vid årets upplaga av Idénästet. Och juryn lät sig imponeras.

UF-företaget Inspir3 drivs av Kamille Lukosiute, Otman Tatar och Fatema Hasan och de berättar om sitt företag för juryn.

UF-företaget Inspir3 drivs av Kamille Lukosiute, Otman Tatar och Fatema Hasan och de berättar om sitt företag för juryn.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2019-12-05 16:00

Med TV: s Draknästet som förlaga, fick eleverna presentera sina företagsidéer för en  jury bestående av rutinerade företagsledare, som lyssnade intresserat och kom med en del goda råd och tips, under resans gång.

– Elevernas presentationer och produkter håller väldigt hög nivå, säger Patrik Evertsson på Emåmejeriet som satt med i juryn. 

– Så egentligen borde alla få pris.

Men så är det naturligtvis inte. Juryn fick en tuff uppgift att utse tre finalister till titeln Årets UF-företag. Och det gick åt en hel del överläggningar innan den uppgiften var löst. Men till slut enades juryn om att nominera Hoof Decor UF, Regelcoachen UF och Gröna Påsen UF.

Hoof Decor UF drivs av Ida Nilsson och Tilde Håkansson och deras idé är att sätta prägel på heminredningen med hästskor, återanvända och renoverade givetvis. 

Regelcoachen UF erbjuder föreläsningar om fotbollens alla regler, och det är Rasmus Johansson och Alexander Lagerström som på det viset vill utveckla fotbollen och dess klimat.

Ella Nylander, Maria Hirte och Alva Bogren driver UF-företaget Gröna Påsen, som genom att återanvända tyger vill minska plastanvändningen och på så sätt bidra till en hållbar framtid.

Vem av de tre som till slut får utmärkelsen Årets UF-företag, kommer att avslöjas först på företagsgalan som hålls i april.

Under dagens lopp fick juryn ta del av en hel lång rad spännande företagsidéer. Och i de mest skiftande branscher. Årets UF-företag jobbar med allt från sugrör i metall, till småländska fruktkorgar och armband av lavasten. 

Miljö och hållbarhet spelar en nyckelroll bland årets UF-företag. Malajka Jan och Hanna Karlsson driver företaget Being Human, och säljer en mössa med reflex. Som levereras till kund per elcykel...

Småländska Fruktkorgar UF är ett annat inslag i företagsfloran på Hultsfreds Gymnasium. Företaget drivs av Umair Zabihullah och Saima Zabihullah. Deras tanke är att förse företag runt om i Hultsfred med fruktkorgar. Korgarna presenteras med egensydda dukar. Även här går miljö- och hållbarhetstänket igen hela vägen.

Pontus Pettersson och Sheyda Fereydooni har en minst sagt annorlunda företagsidé. Pontus har i många år skrivit på en bok, en dagbok för sitt alterego Ivar. Och målet är att den ska tryckas upp nu. För de fantasyinspirerade illustrationerna i boken svarar Sheyda.

Umair och Saima Zabihullah driver UF-företaget Småländska Fruktkorgar och imponerade på juryn med sina hemmasydda dukar.
Umair och Saima Zabihullah driver UF-företaget Småländska Fruktkorgar och imponerade på juryn med sina hemmasydda dukar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!