Drömmen i kras – nu ger han råd till andra unga

Simon Josefsson hoppades ha körkort snart efter 18-årsdagen. Coronaviruset fick Trafikverket att halvera antalet uppskrivningsplatser. Det grusade drömmen.

Simon Josefsson hade hoppats få körkort snart efter sin 18-årsdag. I en tid när coronaviruset halverat antalet provtider dröjer det. På bilden även trafiklärare Ulrika "Utte" Andersson.

Simon Josefsson hade hoppats få körkort snart efter sin 18-årsdag. I en tid när coronaviruset halverat antalet provtider dröjer det. På bilden även trafiklärare Ulrika "Utte" Andersson.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-04-30 21:30

Simon Josefsson i Mörlunda backar in körskolans bil på parkeringen vid Valhall. Veckans lektion med trafiklärare Ulrika "Utte" Andersson, på Uttes trafikskola, avslutas med en summering hur det gått.

Den 2 maj fyller Simon 18 år. Det har hela tiden varit hans dröm att ha körkortet i sin hand i nära anslutning till födelsedagen. Coronaviruset tvingade honom att släppa den tanken.

– För att begränsa smittspridning är all ny bokning för teoriprov för behörigheterna A, B, BE och traktor stängt i hela landet mellan 23 mars till 4 maj, säger Ylva Lundin, kommunikationschef Trafikverket Förarprov. Från 23 mars och till läget stabiliserats har vi också halva kapaciteten för att kunna glesa ut i salarna.

När Utte tittar på möjligheterna att boka ett teoriprov visar sig en tid i Vimmerby den 10 juni vara den första bokningsbara. Just nu. 

– Ett tag såg det lite bättre ut i juni, men det ändrar sig dag för dag, säger hon. Har man inte redan bokat är det högst osäkert om man får en tid före juli-augusti. Då är det dessutom semestertider, då färre jobbar med förarproven, så även vanligtvis brukar det vara ont om tider då.

1 mars ändrades dessutom reglerna. Numera måste man klara teoriprovet innan man kör upp. Så det går med andra ord heller inte att trygga körningen så länge.

– Det betyder att klarar man inte teoriprovet, måste man försöka hinna få en ny tid för uppskrivning innan körprovet. Annars måste körtiden skjutas på framtiden. Det komplicerar det hela ytterligare när det är tidsbrist.

Skulle du säga att regeländringen kom olyckligt, med tanke på coronaviruset?

– Förändringen genomfördes för att många kom dåligt förberedda till teoriprovet och därför inte klarade det. Det gäller ju att man har teorin klar för sig när man ska ut i trafiken och köra upp, säger Utte. Det är än viktigare nu, att verkligen förbereda sig. Det går att boka provtid hela året ut redan nu.

Det är förstås en stor besvikelse för Simon Josefsson att inte kunna ta körkortet som han hoppats på, men han väljer att se det positivt.

– Nu får jag mer tid till att förbereda mig, det är så jag får se det och hoppas på att jag inte kuggar.

Vad vill du ge för råd till andra som ska ta körkort?

– Var ute i tid med att boka tid. Och även om det blir en senare tid än du tänkt, fortsätt plugga och köra så du är beredd när det dyker upp en tid.

Från 23 mars och till läget stabiliserats har Trafikverket bara halva kapaciteten, för att man ska kunna glesa ut i salarna.
Från 23 mars och till läget stabiliserats har Trafikverket bara halva kapaciteten, för att man ska kunna glesa ut i salarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!