E-sport hittar ny publik i coronatider

E-sporten har hittat ny publik de senaste veckorna. När nästan all annan sport är inställd söker sig tittarna till e-sporten.

Christoffer Frick upplever att E-sporten hittar en ny publik nu under Coronatider. "När det inte finns anan sport att titta på hittar publiken E-sporten" säger han.

Christoffer Frick upplever att E-sporten hittar en ny publik nu under Coronatider. "När det inte finns anan sport att titta på hittar publiken E-sporten" säger han.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-04-15 08:00

Där är serierna i full gång. Både när det gäller Counterstrike, och mer traditionella sporter som virtuell ishockey och inte minst virtuell racing.

– Där är det full fart, säger Christoffer Frick, lärare på e-sportprogrammet vid Hultsfreds gymnasium. Hela indycareliten har skaffat sig riggar och kör virtuell racing. Och när man tittar på tävlingarna på Youtube, ser det precis ut som riktiga tävlingar.

För gymnasiets del är det framförallt spelet Counterstrike som gäller. Men - det blir snart konkurrens. För målet nu är att starta ett lag i League of Legends. Ytterligare ett av de stora spelen i världen.

– Vi har en stomme med tre spelare klara, säger Christoffer Frick, och vi har ett par inhoppare.

Än så länge har man bara spelat en del mindre turneringar, men målsättningen att haka på seriespelet i Swedish E-sport League inom kort.

Laget som spelar Counterstrike krigar på i näst högsta serien, och siktet är inställt på kval till elitserien.

– Just nu ligger vi på en sjundeplats, säger Christoffer Frick, men vi har en match mindre spelad. Vinner vi den går vi upp på femte. Och då är målet klart inom räckhåll.

Men om publikintresset för e-sport tagit fart, befarar Christoffer Frick att spelarnas intresse svalnat något. Eftersom de har all undervisning på distans via datorn, blir det mycket skärmtid.

– Då känns det kanske inte lika självklart att sätta sig vid datorn och i fyra timmar till, säger han. Men samtidigt är det många nya spelare som kommit till.

Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!