Ett händelserikt 2019 i Hultsfreds kommun

Här är några av nyhetshändelserna i Hultsfred under 2019.

Det blev ett händelserikt första halvår 2019 i Hultsfred.

Det blev ett händelserikt första halvår 2019 i Hultsfred.

Foto: Charlotte Madestam/Olof Carlsson

Hultsfreds kommun2019-12-30 09:00

8 januari

Nyvalde oppositionsrådet Tomas Söreling (S) tar plats i kommunhuset och han berättar om hur han ser på kommunpolitiken. "Jag siktar på samarbete" säger han och lyfter fram den så kallade Hultsfredandan som en framgångsfaktor för kommunen.

11 januari

Det är full rulle på husfabriken, elva anställda jobbar för fullt med att bygga detaljer till Hjältevadshus, efter nystarten. Men glädjen blev inte långvarig.  Redan i februari kom besked om att Hjältevadshus varslar 100 av sina 250 anställda och att produktionen i Hultsfred pausas.

22 januari

Ett stort polispådrag drogs igång i centrala Hultsfred efter ett misstänkt rånförsök.  En ensam gärningsman ska ha försökt hota och misshandla en person, som fick lindriga skador vid händelsen. Polisen kunde ganska snabbt gripa en av de misstänkta gärningsmännen, som anhölls misstänkt för grov misshandel. Han släpptes dock senare efter förhör.

29 januari

Nermina Mizimovic (S) från Hultsfred fick en flygande start på riksdagskarriären. Med bara en dags varsel fick hon rycka in och ersätta Laila Naraghi på riksdagsbänken. I tre månader vikarierade hon sedan  för Laila som var mammaledig. Det kom att bli en både spännande och rolig uppgift.

2 februari

50 kanariefåglar stals vid ett villainbrott i Virserum. Det blev inledningen på en omfattande polisutredning.

Tjuvarna tog sig in i villan genom att först lura iväg ägaren genom ett falskt meddelande som utgav sig för att vara från arbetsförmedlingen. Sedan hade de fritt fram i villan att stjäla 50 kanariefåglar, som värderades till cirka 75 000 kronor.

Några dagar senare hittades en man i Östergötland, som anhölls misstänkt för att vara inblandad i stölden. Han häktades senare. Sex av de stulna fåglarna hittades också på platsen. 

I början på maj åtalades fyra personer för inblandning i den spektakulära stölden. En av de fyra åtalas för anstiftan till stöld och de tre andra för att ha utfört den. Ägaren har kunnat få tillbaka en del av de stulna fåglarna.

I juli dömdes två personer för den här stölden. En lärare och hans elev. Läraren fick villkorligt för anstiftan till grov stöld och eleven fick 100 timmars ungdomstjänst.

7 februari

Fågelhärvan växer ytterligare. Två personer till har anhållits misstänkta för inblandning i stölden och åklagaren meddelar att det finns bevisning mot dem. 

9 februari

Berättar kanariefåglarnas ägare, Mohammad Ghoneim om stölden i Vimmerby Tidning och hur det gick till när han lurades iväg för att ge tjuvarna fritt spelrum. 

20 februari

En man i 50-årsåldern omkom vid en trafikolycka i korsningen vid infarten till Mörlunda. En personbil krockade då med en lastbil.   Efter olyckan startade Trafikverket en utredning kring den här korsningen, och det resulterade i att den byggdes om nu i slutet på året.

2 mars

Då slogs det första släggtaget för det nya biblioteket i Hultsfred. Ett startskott för ett minst sagt omfattande  projekt där bland annat postens gamla lokaler ska förvandla till bibliotek. Målsättningen är att det ska vara klart till 2021. "Extra Allt" är ledordet i den här satsningen.

16 mars

Första spadtaget till de nya lägenheterna Målilla togs av kommunalrådet Lars Rosander och ordförande i AB Hultsfreds Bostäder Åke Nilsson. 15 miljoner satsas på att skapa de här lägenheterna. Det är första gången sedan 2010 som det byggs lägenheter i samhället.

29 mars

Efter en orolig tid kom beskedet, Arbetsförmedlingens kontor i Hultsfred blir kvar. Men även här aviserades personalminskningar. Totalt meddelade arbetsförmedlingen att 106 kontor runt om i landet. Senare under året kom dock dråpslaget. Arbetsförmedlingen stänger kontoret i Hultsfred. Men man behåller lokalerna, och gör det till ett kontor dit man åker när det behövs.

2 april

Nu tänds första lampan med solenergi i Bostadsrättsföreningen Trollstigen. Föreningen har installerat solpaneler.

På självaste valborgsmässoafton, 30 april,  brann det på flera platser i skogen utanför Lönneberga. Polisen misstänker att de är anlagda.

10 maj

23 personer varslades om uppsägning från arbetsförmedlingens kontor i Hultsfred 

15 maj

Brist på musiker gör att Hultsfreds anrika orkesterförening läggs ner. Sista konserten är gjord och dirigenten Michael Reinisch lägger i från sig taktpinnen. 

25 maj

Ett omfattande sökpådrag dras igång efter en kvinna i 20-årsåldern från Hultsfred. 70-talet personer gas sig ut för att söka, när organisationen Missing People tog sig an fallet. Trots ett omfattande eftersök kunde man inte hitta ett endaste spår efter kvinnan, vare sig under lördagen eller söndagen. Inte heller vid ett senare försök vid Lixerum i Lönneberga Socken kunde man hitta något. Kvinnan är fortfarande i slutet av december försvunnen.

29 juni

Då blev det klart, affären går i lås. Bergs Timber köper Fågelfors Hyvleri med tillhörande pelletsfabrik för 48 miljoner kronor.

Mohammad Ghoneim berättar för läsarna om stölden av kanariefåglarna och hur han blev lurad att åka till arbetsförmedlingen.
Mohammad Ghoneim berättar för läsarna om stölden av kanariefåglarna och hur han blev lurad att åka till arbetsförmedlingen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!