Evenemangstät helg väntar: "Högre tryck än någonsin"

Vårfestival, 50-årsjubileum, löptävling, historisk dag och cirkus. En evenemangstät helg med massor av besökare väntar i Hultsfreds kommun. "Det är högre tryck än någonsin", säger en av arrangörerna.

Hultsfredsbygdens ridklubb firar 50-årsjubileum med öppet hus i helgen. En rad olika aktiviteter och uppvisningar utlovas.

Hultsfredsbygdens ridklubb firar 50-årsjubileum med öppet hus i helgen. En rad olika aktiviteter och uppvisningar utlovas.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfreds kommun2024-05-03 10:00

Nyheten i korthet

  • En händelserik helg väntar i Hultsfreds kommun med flera evenemang som Vårfestivalen i Smålands trädgård, Hultsfredsbygdens ridklubbs 50-årsjubileum, och Ångans dag på Blåbärskullen i Mörlunda.
  • För tredje året i rad arrangeras Vårfestivalen, som inkluderar guidade turer, premiär för en ny cykelbana och öppna kaféer. Förra året uppskattades besöksantalet till cirka 2000 personer.
  • Hultsfredsbygdens ridklubb firar sitt 50-årsjubileum med uppvisningar i hoppning, dressyr och western, ponnyridning och femkamp. Dessutom besöker Cirkus Bambino Hultsfred med djurfria föreställningar.

För tredje året i rad arrangeras Vårfestivalen i Smålands trädgård – en allaktivitetshelg i Hultsfreds, Vetlanda och Uppvidinge kommuner.

– Vi vill visa på att vi har en fantastisk bygd där det finns en massa olika företag och föreningar som skapar väldigt fina arrangemang, produkter eller upplevelser, säger festivalgeneralen Per Rosander.

I Hultsfreds kommun finns en rad programpunkter i Virserumstrakten, varav flera är nya för i år.

– Bolagsområdet var med förra året, men jag upplever att de har ännu fler programpunkter i år, säger Per Rosander som berättar att antalet aktörer också har ökat i Hultsfreds kommun.

Bland annat erbjuds guidade turer på bolagsområdet och Virserums konsthall, Dackestupet har premiär för en ny cykelbana och flera kaféer i trakten håller öppet.

undefined
Dackestupet inviger en ny cykelbana i samband med Vårfestivalen i Smålands trädgård.

Hur många besökare brukar ni ha?

– Det är så svårt att mäta antalet besökare, men förra året uppskattade vi att det var runt 2 000 personer som förflyttade sig i området. Det tror jag att vi kommer att slå ordentligt i år. Det känns som att det är högre tryck än någonsin.

Per Rosander tipsar om att gå efter sina egna intressen när man väljer programpunkter att besöka, men också att stanna till spontant vid de gröna välkommenskyltar som finns längs vägarna.

Ett annat evenemang i helgen är Hultsfredsbygdens ridklubbs 50-årsjubileum. Klubben bjuder in till öppet hus under lördagen med allt från uppvisningar i hoppning, dressyr och western till besök av Smålands husarer, femkamp, ponnyridning och käpphästbana. Den som vill kan även prova på linedance eller åka traktor och vagn.

undefined
Löptävlingen Backyard Ultra arrangeras utmed sjön Hulingen under lördagen.

På lördagen anordnas även Backyard Ultra utmed sjön Hulingen i Hultsfred – ett lopp där deltagarna springer 6,7 kilometer varje timme så länge de orkar.

Den som är historiskt intresserad kan besöka Ångans dag på Blåbärskullen i Mörlunda på söndag. Hembygdsföreningen visar upp sin ångmaskin från 1905 och det serveras även öländska kroppkakor.

Dessutom gästas Hultsfred av Cirkus Bambino som utlovar djurfria föreställningar vid Folkets park både söndag och måndag.

Ett annat evenemang för barn är "Min magiska trädgård" som arrangeras på Skeppet i Målilla under lördagen. Det är en föreställning som ska väcka barnens nyfikenhet kring natur och odling.

I helgen anordnas även allt från Reko-marknad på Valhall till konstutställning på Galleri Kopparslagaren och tipspromenad med Korpen.

undefined
Cirkus Bambino gästar Hultsfred i helgen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!