Färre invånare i Hultsfred 2020: "Finns förklaring"

Hultsfreds kommun backade 117 invånare förra året. Men det är klart bättre än vad kommunen budgeterat för.

Kommunalrådet Lars Rosander tvingas konstatera att Hultsfreds befolkning minskade med 117 personer 2020 när fler flyttade ut än in och fler dog än föddes.

Kommunalrådet Lars Rosander tvingas konstatera att Hultsfreds befolkning minskade med 117 personer 2020 när fler flyttade ut än in och fler dog än föddes.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2021-02-23 09:03

– Vi tog höjd och budgeterade för en minskning med 175 personer. Så nu är det en förbättring i resultatet jämfört med vad vi hade räknat med, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Riktigt så tuff nedgång blev det inte. Enligt Statistiska Centralbyråns färska siffror över folkmängden i landet backar Hultsfreds kommun 117 invånare. Till 14 107.

– Vi hade den största utflyttning i november-december. Till viss del hittar vi en förklaring i att Migrationsverket sagt upp sitt avtal och lämnade Stålhagen. Vi hade en del med permanent uppehållstillstånd, som bodde i deras lägenheter och som flyttade då.

Statistiken visar att 205 dött medan kommunen berikats med 166 nyfödda samtidigt som 818 flyttat in, medan 919 flyttat ut.

– Siffrorna är en återgång, kan man säga, till hur det var tidigare innan asylinvandringen. Det är bara att konstatera att vi befinner oss i ett helt annat läge mot exempelvis 2016, när vi hade Sveriges största befolkningsökning med cirka 680 personer, säger Lars Rosander som vill skicka med lite positiva signaler – att befolkningen ökade med tre föregående vecka.

Så hur tänker ni framåt?

– Vi jobbar vidare som vi gjort. Industrierna går ju rätt bra, bortsett från Glamox som lämnar. Vi försöker skapa förutsättning för nya bostäder och bygger ut äldreomsorgen, satsar på uteaktiviteter och utegym exempelvis. Så vi satsar på olika sätt för att vara en attraktiv kommun, vilket vi hoppas ska visa sig i siffrorna framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!