Nyligen stod det klart att SR Energy återupptar sitt vindkraftsprojekt vid Tönshult utanför Virserum, trots att Hultsfreds kommun sa nej till projektet för tre år sedan.
– Vi ser fortfarande att det är ett lämpligt område för vindkraft. Eftersom behovet av energiproduktion är så stort i södra Sverige behöver man utnyttja de platser som är lämpliga för vindkraft. Vi hoppas nu att det kan finnas ett annat politiskt stöd den här gången då vi har gjort anpassningar av projektet, säger Caroline Daun, projektledare på SR Energy.
Från början siktade bolaget på att bygga sexton vindkraftverk i området, vilket nu har minskats till tio. Höjden på verken har minskats från 270 till 250 meter.
Vad talar för att kommunen skulle säga ja den här gången?
– Jag kan inte uttala mig om hur just Hultsfreds kommun ställer sig till detta i dagsläget. Men generellt har det blivit lite fler positiva incitament för kommuner att säga ja till vindkraft, säger Caroline Daun och nämner regeringens satsning på vindkraftsersättning till kommuner.
I budgetpropositionen för 2025 har regeringen avsatt 340 miljoner kronor till vindkraftsstöd. Ersättningen motsvarar den fastighetsskatt som vindkraften gett upphov till. Under 2026 beräknas stödet till 370 miljoner och under 2027 till 400 miljoner.
Regeringen planerar även att gå vidare med förslag kring ersättning till närboende och lokalsamhället.
Om vindkraftsparken byggs i Tönshult finns även pengar att hämta för det lokala föreningslivet.
– Vi har någonting som vi kallar för vindbonus, säger Caroline Daun.
Hon uppger att SR Energy kommer att följa de riktlinjer som ges i incitamentsutredningen "Värdet av vinden", vilket beräknas innebära 30 000–40 000 kronor per vindkraftverk och år till det lokala föreningslivet.
Dackevind och Njordr har tidigare haft planer på vindkraftsparker i Målillatrakten, med protester som följd.
Har ni några planer på att återuppta ert projekt nu när regeringen har lovat pengar till kommuner som säger ja till vindkraft?
– Ja, det kan vara aktuellt. Vårt bolag var inte uppe officiellt och prövades, men inofficiellt fick vi avslag, säger Ola Forsell, en av ägarna till Dackevind.
Han berättar att Dackevind i princip gör samma analys som SR Energy.
– Sedan tycker jag att det hade varit bra, med tanke på att det har varit så starkt motstånd i Hultsfreds kommun, om politiken i Hultsfred gav några signaler om att de kan bli mer positiva, i och med incitamenten och att man ska få ersättning. Kommer det sådana signaler, då kan man återuppta projekten igen.
Ola Forsell anser att regeringen tagit för lång tid på sig att komma med incitament för kommunerna.
– Konsekvensen som vi ser av detta i dag är att det saknas tillstånd för att bygga vindkraft på land, vilket behövs om vi i närtid ogillar höga elkostnader.
Vimmerby Tidning har även varit i kontakt med Njordr som fick avslag på sitt vindkraftsprojekt i början av förra året.
Har ni några planer på att återuppta ert projekt i Hultsfreds kommun?
– Det är lite för tidigt att säga. Vi har inte lagt ner projektet, men än så länge har vi inte tagit några nya beslut kring projektet, säger Niclas Erkenstål, vd för Njordr.
Hur ser ni på beskedet från regeringen?
– Vi tror att incitamentsutredningen kom med ett flertal väldigt bra förslag som vi stödjer. Vi hoppas att det ska gå vidare till implementering av den nuvarande regeringen.
Vilket av förslagen är viktigast?
– Vi tycker att i princip samtliga förslag är viktiga. Vi ser att det är viktigt att kommunen också får en del av kakan. Vi ser det även som positivt att närboende och lokalsamhället får en del av produktionsintäkterna.
Ser ni några hinder för att återuppta projektet?
– Nej, utan vi behöver se projektet i ett nytt sammanhang med incitamentsutredningen. Vi utvärderar huruvida vi ser det som en framkomlig väg att återuppta projektet och komma hela vägen med tillstånd, avslutar Niclas Erkenstål.
SR Energy har nu inlett samråd med myndigheter angående vindkraftsprojektet vid Tönshult.
– Därefter blir det samråd med närboende och allmänhet under våren. Först efter det får vi ta ställning till när och om det blir dags att lämna in en tillståndsansökan. I tillägg till det ska massa olika utredningar genomföras. Vi är i ett tidigt skede, säger Caroline Daun.