Flera skolor har stora underskott – kostnader ses över

Flera skolor i Hultsfreds kommun brottas med stora underskott. Nu ska kostnaderna ses över. "Målilla skola har det största underskottet", säger barn- och utbildningschef Martin Snickars.

Målilla skola var en av skolorna som gick med underskott förra året. Nettokostnaden per elev var 133 840 kronor.

Målilla skola var en av skolorna som gick med underskott förra året. Nettokostnaden per elev var 133 840 kronor.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfreds kommun2024-02-16 15:31

Sedan tidigare står det klart att besparingar på drygt fem miljoner kronor ska göras inom barn- och utbildningsnämndens verksamheter under 2024.

Men ytterligare besparingar kan bli nödvändiga framöver. En ny rapport om grundskolorna i kommunen visar att flera av dem gick med stora underskott förra året.

– Vi har ett uppdrag att ha en budget i balans, säger Martin Snickars.

undefined
Målilla skola var en av skolorna som gick med underskott förra året. Nettokostnaden per elev var 133 840 kronor.

Störst var underskottet på Målilla skola som överskred budgeten med 5,5 miljoner kronor.

– Där är nettokostnaden per elev dyrast, säger Martin Snickars.

Kostnaderna på Emådalskolan i Mörlunda var tre miljoner kronor högre än budget, medan Vena skola överskred budgeten med nästan två miljoner. Statsbidrag och tjänster som flyttats från nedlagda Järnforsens skola ingår dock inte i siffrorna.

Under våren ska kommunen titta närmare på varför skolorna överskrider budgeten och vilka behov som finns. Barn- och utbildningsnämnden kommer sedan att hålla ett extra sammanträde den 15 maj. Till det sammanträdet bjuds rektorerna från Målilla skola, Emådalskolan och Vena skola in för diskussioner om budgetunderskottet.

undefined
Emådalskolan i Mörlunda överskred budgeten med tre miljoner kronor förra året.

Grannkommunen Vimmerby har utrett en nedläggning av fyra skolor för att spara pengar, men nyligen kom beskedet att samtliga skolor får vara kvar.

Enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande Magnus Hultman (M) är det inte aktuellt att lägga ner några fler skolor i Hultsfreds kommun.

– Sedan vi lade ner Järnforsens skola har vi en bra fördelning. Eleverna skjutsas från Järnforsen till Målilla respektive Virserum, säger Magnus Hultman och fortsätter:

– Vi ser inte alls några nedläggningshot mot några skolor i Hultsfred. Vi bygger förskolor i stället i Vena och Järnforsen. Vi sitter i en annan sits än Vimmerby, tack och lov.

undefined
Illustrationen visar hur den nya förskolan som ska byggas i Vena kan komma att se ut.

Den 2 april öppnar förskolan i Järnforsen i sina nya lokaler på Samuelsgatan. I samband med flytten till de nya lokalerna byter förskolan också namn från Björkens förskola till Järnforsens förskola.

– Det är lättare att veta att Järnforsens förskola ligger i Järnforsen, säger Martin Snickars som konstaterar att förskolan och skolan i Målilla tidigare bytt namn enligt samma modell.

I Vena är tanken att den nya förskolan ska öppna hösten 2025. Enligt Martin Snickars kommer byggnaden att påminna om förskolan Växthuset i Hultsfred.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!