"Förändringen inom AF har gått för fort"

"Förändringen inom Arbetsförmedlingen har gått för fort". Det menar Heléne Danielsson, arbetsplatsombud och ordförande i ST Västervik.

Karin Sargent, sektionschef, berättar att man kan ha uppemot 50 besök på en dag på Arbetsförmedlingens kontor i Hultsfred. Här är det Ahmad Alhajissa som pratar med Leif Lidesjö.

Karin Sargent, sektionschef, berättar att man kan ha uppemot 50 besök på en dag på Arbetsförmedlingens kontor i Hultsfred. Här är det Ahmad Alhajissa som pratar med Leif Lidesjö.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2019-11-26 18:00

Det Heléne Danielsson syftar på är att myndigheten gjort en, som hon säger, mastodontstor omorganisation samtidigt som man minskat personalstyrkan och förändrar strukturen på kontoren.

– Det är inte hanterbart och fackförbundet ST påtalade risker och konsekvenser i våras, men det hjälpte inte, säger hon. 

Kan du nämna någon farhåga?

– En sak vi lyft centralt är att om vi ska bli mer digitala, måste det vara full internettäckning, men så är det inte i dag.

Det jobbar ett 20-tal anställda på AF i Hultsfred som det är nu. Från 30 juni nästa år ska det blir ett "resa-till-kontor", med bara bokade möten. 

– Vi kan ha uppemot 50 besökande på en dag här på kontoret i Hultsfred, säger Karin Sargent, sektionschef.

Framöver ska det bara vara öppna kontor i Västervik, Oskarshamn och Kalmar. En nyhet vi presenterade i förra veckan.

– Jag har bara att förlika mig med besluten, säger Karin Sargent. Men –  om jag gillar alla beslut vet jag inte. Å andra sidan måste jag förhålla mig till att det kommer bli bra. Det blir det säkert, men jag hade gärna velat ha mer tid att lära våra kunder den digitala vägen.

Hur tänker du då?

– Det finns med fördel mycket våra kunder kan göra hemifrån, säger Karin Sargent. Vi ser det, när vi väl hinner instruera dem, att det uppskattas. Särskilt om man bor långt ifrån ett kontor. Men det är just det, att vi inte har hunnit "utbilda" dem i det digitala som vi hade önskat.

Har ni någon uppfattning om hur många anställda som kommer tacka ja till jobb i Västervik?

– Nej, vi är bara i inledningen av den processen, men jag tror det finns en risk att vi tappar mycket kompetens, säger Karin Sargent.

– Jag är medveten om att anställda kommer söka andra jobb, säger Heléne Danielsson. Fler än de som redan varslats har slutat, så blir det vid förändringar. Därför är vi underbemannade nu.

Heléne Danielsson tycker det är tragiskt att man inte ser det personalen verkligen gör för att hjälpa människor att hitta redskap till att komma ut i arbetslivet.

– Det handlar om att matcha rätt person med rätt jobb, men lika mycket eller mer om att människor med psykisk ohälsa kan behöva en annan yrkesinriktning, människor från andra länder behöver extra stöd, vi jobbar förebyggande med ungdomar och vi bygger upp arbetsförmågan hos människor inom exempelvis kommunens dagliga verksamhet. Bland mycket annat som kräver personliga möten.

Karta: Arbetsförmedlingen Hutsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!