Från rekordvinst till stort underskott

Hultsfreds kommun ser ut att gå från rekordöverskott i fjol på 30 miljoner till ett underskott på 14,5 i år. Till stor del beroende på coronapandemin.

Från rekordöverskott till befarat underskott. Men Lars Rosander (C) ser ingen anledning till oro än så länge.

Från rekordöverskott till befarat underskott. Men Lars Rosander (C) ser ingen anledning till oro än så länge.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-05-28 07:00

En del i underskottet på 14,5 miljoner kronor hänger ihop med raset på börsen.

– I förra årets resultat är värdeökningen på våra pensionspengar, säger kommunalrådet Lars Rosander (C), och när börsen går ner minskat värdet. Nu har vi dock sett en viss återhämtning.

En annan minuspost som är svår att överblicka är skatteinkomsterna. Hur det går med dessa, beror på den fortsatta utvecklingen. Om det blir en ökad arbetslöshet eller kanske ökade kostnader för försörjningsstöd.

– Vi har också haft ökade kostnader för inköp av skyddsmateriel, säger Rosander. Men de kan vi kanske återsöka från staten.

Till det kommer också att både skolan och socialförvaltningen är på väg mot underskott. Inom socialförvaltningen är underskotten väl fördelade mellan verksamheterna, och inom skolan har man redan planerat för nerdragningar.

– I och med att Migrationsverket lämnar Hultsfred totalt, säger Rosander, så försvinner också ett antal elever.

Trots den ganska mörka bilden som förmedlas av budgetuppföljningen för april, ser inte kommunalrådet någon större anledning till oro.

– Det är ganska vanligt, säger han, att det ser mörkt ut i början på året. Men det brukar rätta till sig. Och nu jobbar vi för att hålla nere kostnaderna.

Inte heller oppositionsrådet Tomas Söreling (S) är speciellt orolig just nu.

– Det som blir spännande är i höst, när vi ska göra budgeten för nästa år, när vi fått en ny skatteunderlagsprognos, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!