Glädjande besked vid Kommunfullmäktige

Hultsfreds kommun förväntas göra ett budgetöverskott på lite drygt 24 miljoner kronor nästa år. Det kan man tacka den nya kostnadsutjämningen mellan kommunerna för.

Ekonomichef Henric Svensson kunde redovisa positiva siffror, en ram på plus 24,1 miljoner kronor för 2021. Det kan man tacka  den nya kostnadsutjämningen mellan kommunerna för.

Ekonomichef Henric Svensson kunde redovisa positiva siffror, en ram på plus 24,1 miljoner kronor för 2021. Det kan man tacka den nya kostnadsutjämningen mellan kommunerna för.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-02-11 15:00

– När vi började titta på 2021 för ett par år sedan var det stora underskott, så vi har fasat för den här budgetberedningen, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

– Men nu känns det mycket bra att kunna gå in med de här förutsättningarna, tillägger han.

Vi är bara en dryg månad in i 2020 och redan är budgetarbetet för 2021 igång. Vid årets första möte med kommunfullmäktige kunde ekonomichef Henric Svensson presentera glädjande siffror.

– Jag erkänner att jag brukar vara dyster, sa han, men nu ser det lovande ut.

Den lagda rambudgeten för nästa år visar på ett överskott på 24,1 miljoner kronor. Vilket gott och väl överstiger målet – ett överskott omfattande två procent av omsättningen.

Främsta anledningen är den nya kostnadsutjämningen mellan kommuner, som riksdagen klubbade i december. Den gjorde Hultsfred till en av de stora vinnarna, när budgeten utökades permanent med 37 miljoner kronor.

– Där i ligger förklaringen till de positiva siffrorna, annars hade vi haft ett direkt underskott, säger Rosander.

Ett orosmoln på himmelen är dock befolkningsminskningen. Kommunen har kalkylerat med att invånarantalet minskar med 175 personer till 1 november, då avräkningen inför nästa år görs. 

– Hundra personer färre ger kommunen 6,4 miljoner kronor mindre i skatter och statsbidrag, redogör Henric Svensson.

Ett plus på 24,1 miljoner kronor betyder dock inte bara positiva siffror. Kommunen utgår från två demografimodeller, dels kundmodellen som handlar om att anpassa verksamheten efter efterfrågan.

För 2021 betyder det att skolans budget minskas med 3,6 miljoner kronor, medan socialförvaltningen får ett tillskott på 3,4 miljoner för äldreomsorgen.

Det fick Rosie Folkesson (S) att reagera, när hon såg hur dåligt Hultsfreds kommun klarar sig i den öppna jämförelsen som Kolada presenterat, över bland annat niondeklassarnas slutbetyg i jämförelse med andra skolor.

– Borde det då snarare inte satsas mer på skolan, istället för att minska budgeten, skickade hon med budgetberedningen.

Pär Edgren (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden lugnade dock församlingen.

– Siffrorna har en direkt koppling till det stora antalet nyanlända, men nu är ”botten nådd”, sa han.

Investeringsbudgeten landar på 97 miljoner kronor, där fastighetsunderhåll på nio miljoner är den enskilt största posten.

"Borde det snarare inte satsas mer på skolan, istället för att minska budgeten, skickade Rosie Folkesson (S) med budgetberedningen." Motiverat med siffrorna från den Öppna jämförelsen, som hon och controller Alexander Sundqvist tittar närmare på.
"Borde det snarare inte satsas mer på skolan, istället för att minska budgeten, skickade Rosie Folkesson (S) med budgetberedningen." Motiverat med siffrorna från den Öppna jämförelsen, som hon och controller Alexander Sundqvist tittar närmare på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!