Gymnasieprogrammen som leder till jobb

Den 15 februari är det dags för niondeklassarna att välja gymnasieprogram. En ny undersökning visar vilka utbildningar som leder till störst möjlighet till anställning.

Möjligheten till jobb och löneutvecklingen spelar roll vid gymnasieval.

Möjligheten till jobb och löneutvecklingen spelar roll vid gymnasieval.

Foto: Emma Sellbrink

Hultsfreds kommun2020-01-17 12:00

Svenskt Näringsliv har i sin "Gymnasiepejl" undersökt vilka program som erbjuder störst möjlighet till anställning efter studenten samt hur löneutvecklingen ser ut efter fem respektive tio år i yrkeslivet. Undersökningen bygger på siffror från Statistiska centralbyrån.  

– Skillnaderna mellan de olika gymnasieprogrammen och skolorna är störst efter fem år,  men även efter tio år är de påtagliga, säger Ulrica Bennesved, regionchef för Svenskt Näringsliv i Kalmar län, i ett pressmeddelande.

Från Svenskt Näringslivs sida vill man gärna framhålla att yrkesprogram på gymnasiet kan vara ett bra val för många blivande gymnasister om man avser att börja förvärvsarbeta direkt efter studenten.

Det gymnasieprogram i länet med bäst utfall efter fem år, avseende anställning och lön, är energiprogrammet på Oscarsgymnasiet i Oskarshamn. Byggprogrammet på Västerviks gymnasium finns också med på topp-tio-listan. Efter fem år var närmare 89 procent av studenterna etablerade på arbetsmarknaden och efter tio år var siffran 100 procent.

Statistiken visar även att de elever som gick ut byggprogrammet i Hultsfred 2012 så hade samtliga fått jobb efter fem år. I Vimmerby var statistiken lika bra för elever som gick ut fordonsprogrammet 2007.

Är möjligheten till jobb och löneutveckling faktorer som studenter tar hänsyn till i sina gymnasieval?

– Det spelar viss roll, särskilt för dem som har svårt att välja inriktning. För dem som är inne på att kunna börja jobba snabbt efter gymnasiet är sådan statistik extra relevant, säger Magnus Danlid, studie- och yrkesvägledare på Astrid Lindgrens Skola i Vimmerby.

Föredrar elever som ska söka gymnasiet de praktiska eller studieförberedande programmen?

– Jag ser inte någon trend att det ena eller andra är mer populärt. Eleverna tänker ofta efter noga och göra sunda val. Relativt få behöver byta utbildning under vägen, säger Magnus Danlid.

Mikael Karlsson som är samordnare och vägledare på Hultsfreds Gymnasium upplever också ett intresse bland ungdomar för utbildningar som kan leda till jobb snabbt.

– Många ungdomar väljer att söka sig till branscher där de kommer ut i en trygg miljö med goda jobbmöjligheter. Fordonsprogrammet är hett just nu då branschen skriker efter chaufförer. Jag upplever också en stor efterfrågan på elektriker, säger Mikael Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!