Hållbarhet i fokus hos årets pristagare

Miljö- och byggnadsnämnden har utsett årets pristagare av miljö- och byggnadspriset. I Hultsfreds kommun är det två verksamheter som får dela på priset.

"Vi visar också på att både tjejer och killar kan arbeta med skogen och ger ett historiskt perspektiv." säger Karina Brånstrand, här i bild tillsammans med Rune Brånstrand.

"Vi visar också på att både tjejer och killar kan arbeta med skogen och ger ett historiskt perspektiv." säger Karina Brånstrand, här i bild tillsammans med Rune Brånstrand.

Foto: Privat

Hultsfreds kommun2019-11-30 21:30

– Vi vill lyfta fram dem som många gånger jobbar i det tysta, men som är goda förespråkare, säger Lennart Davidsson (KD), vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

De två pristagarna är Stegen och Brånstrands familjelantgård. 

Stegen är en arbetsträning- och sysselsättningsverksamhet som bland annat driver en secondhandbutik och utför tjänster som snöskottning och trädgårdsarbeten. "En verksamhet som ger en andra chans och ett mer hållbart samhälle." lyder en del av motiveringen till priset. 

Brånstrands familjelantgård ligger utanför Mörlunda och drivs av makarna Rune och Karina Brånstrand. 

– Det känns oväntat men jätteroligt och tacksamt att vi har blivit uppmärksammade för det vi gör, säger Karina Brånstrand om priset. 

Familjen Brånstrand arbetar med att förmedla svenska skogens betydelse ur ett hållbarhetsperspektiv.

– Vi riktar oss främst till elever i årskurs fyra som vi bjuder in till skogsdagar. Där får de både praktiskt och teoretiskt ta del av skogens skötsel, brukningsmetoder och användningsområden med fokus på det naturliga kretsloppet, den biologiska mångfalden, skogen som byggmaterial och bränsle genom tiderna, samt även nya forskningsområden.

–  Vi vill lyfta fram att skogen har många värden och är en viktig förnyelsebar energikälla som är positiv för klimatet eftersom den binder stora mängder koldioxid, säger Karina Brånstrand. 

De båda vinnarna får ett varsitt diplom och 5000 kronor var. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!