En dag som synliggör deras insats för samhället

Den gemensamma nämnaren är att de vill bidra till ett tryggare samhälle. På tisdagen var det Brandman på jobbet-dagen, ett initiativ för att synliggöra brandmän och deras huvudarbetsgivare.

På Axipto i Målilla är var femte anställd deltidsbrandman. Daniel Höglander, Jimmy Elfving, Roger Hansson, Mattias Johansson och Kristoffer Thyselius tycker det är skönt att deras arbetsgivare ser så positivt på att de har en andra anställning. "Vi är i olika grupper, så det är aldrig fler än två som försvinner på larm samtidigt", säger Elfving.

På Axipto i Målilla är var femte anställd deltidsbrandman. Daniel Höglander, Jimmy Elfving, Roger Hansson, Mattias Johansson och Kristoffer Thyselius tycker det är skönt att deras arbetsgivare ser så positivt på att de har en andra anställning. "Vi är i olika grupper, så det är aldrig fler än två som försvinner på larm samtidigt", säger Elfving.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2021-09-08 15:00

Initiativet Brandman på jobbet-dagen kommer från Räddningstjänstens Riksorganisation för beredskapsfrågor, RRFB. Förutom syftet, att synliggöra brandmän och deras huvudarbetsgivare, vill man samtidigt stärka intresset för att arbeta inom räddningstjänsten.

25-årige Linus Söderling är en av de färskaste deltidsbrandmännen i kommunen. Han berättar mer om vad som fick honom att bli en del av Mörlundastyrkan.

– Jag har alltid varit social och gillar att hjälpa människor. Först var jag sugen på att bli polis, men det blev deltidsbrandman istället. Förutom att jag tycker det är roligt, vi är ett härligt gäng, så vill jag göra en insats. Det var många som slutade där ett tag, det behövdes nytt folk, så det kändes bra att ställa upp, så räddningstjänsten får vara kvar.

undefined
Claes Östrand är platschef på Rosenfors Bruk och en av fyra deltidsbrandmän på företaget. "Jag ser till att lägga passen så, att inte alla försvinner på larm på en gång. Det påverkar produktionen väldigt lite, det som kan slå hårt och bli lite tufft är när vi kommer till skogsbrandssäsongen", säger han.

Claes Östrand är istället en av de mest rutinerade, med 23 års anställning. Han är andra generationen deltidsbrandman i familjen.

– När jag frågade min dåvarande chef i samband med att jag skulle gå med, blev svaret att "det kan jag inte neka till, det kan ju vara mitt hus det brinner i nästa gång", berättar Claes.

– Även min nuvarande arbetsgivare, Rosenfors Bruk har bara haft positiva tankar kring det. Det viktigaste är att försöka lägga personalen så det inte påverkar produktionen för mycket.

Axipto i Målilla är den arbetsgivare i kommunen som har flest deltidsbrandmän anställda – 5 av 28 har även Hultsfreds kommun som sin arbetsgivare.

– Det är ett otroligt viktigt uppdrag de har, en viktig samhällsfunktionen, så det är klart att vi måste hitta en lösning för att de här människorna ska kunna ha delade uppdrag, säger platschef Jesper Madsén.

undefined
Linus Söderling är en av de färskaste deltidsbrandmännen. "Det var många som slutade där ett tag, det behövdes nytt folk, så det kändes bra att ställa upp, så räddningstjänsten får vara kvar", säger han.

Har det någon gång fått dig att tveka, vid en nyanställning om den sökande sagt sig vara deltidsbrandman?

– Nej, förr tvärtom. I regel finns det ett ansvarstagande och samhällsengagemang i de här personernas grundsyn och då är det i regel arbetstagare som är duktiga även för produktionen på ett företag. Förmodligen får man också en långsiktig arbetsrelation med en deltidsbrandman, för de är trogna samhället i sitt uppdrag.

Men det är ju ändå så, att vid ett larm försvinner flera anställda. Hur påverkar det?

– Visst, vid deras produktionsavsnitt kan det bli vissa störningar, men vi hjälps åt att täppa till luckan och även ta i fatt senare. Det har aldrig varit några problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!