Här kan du fira valborg i år: "Folk har saknat det"

Ett valborgsfirande som legat nere i flera år återupptas. På ett annat ställe bjuder samhällsföreningen på korv med bröd. Vimmerby Tidning har kollat läget inför valborgsmässoafton i Hultsfreds kommun.

Även i år arrangeras valborgsfirande i Hultsfreds folkets park, där elden tänds av scoutkårens yngre förmågor.

Även i år arrangeras valborgsfirande i Hultsfreds folkets park, där elden tänds av scoutkårens yngre förmågor.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfreds kommun2023-04-18 05:00

Precis som förra året arrangerar Hultsfreds scoutkår valborgsfirandet i Hultsfreds folkets park.

– Det blir majbrasa, vårtal och Marlene Karlström ska sjunga, säger Martin Ankarman, ordförande i scoutkåren.

undefined
Marlene Karlström ska sjunga på valborgsfirandet i Hultsfred.

Vårtalet hålls av Andreas Sundqvist, som är tränare i Hultsfreds handbollsklubb. Scoutkåren har även servering, chokladhjul och fiskdamm.

– Det är scoutkårens viktigaste arrangemang för att få in lite extra pengar i form av korvförsäljning och lotter. För kåren är det en viktig högtid. Det är roligt att få visa upp att vi fortfarande finns, säger Martin Ankarman.

Vid Ängahult mellan Silverdalen och Lönneberga har det inte varit något valborgsfirande de senaste åren, men i år återupptas traditionen.

– Det känns som att folk har saknat det, säger Daniel Lundahl Fredriksson, ungdomstränare och styrelseledamot i Faggemåla bordtennisklubb.

undefined
Valborgsfirandet i Ängahult mellan Silverdalen och Lönneberga återupptas i år.

För första gången är det bordtennisklubben som arrangerar valborgsfirandet. Tidigare har föräldraföreningen i Silverdalen stått för arrangemanget.

– Jag är med i föräldraföreningen också och fick veta att de skulle lägga ner det. Då frågade jag styrelsen om vi ville prova ett år till att börja med, säger Daniel Lundahl Fredriksson som berättar att alla var positiva till förslaget.

Under kvällen utlovas musikunderhållning av trubaduren Roy Ekeberg, servering, lotterier, chokladhjul och förstås en majbrasa. Daniel Lundahl Fredriksson håller vårtalet.

Hur viktigt är det att fira valborg?

– Det är en mysig tradition. Att det finns i samhället igen är viktigt.

undefined
I Järnforsen bjuder samhällsföreningen på korv med bröd under valborgsfirandet.

Vid Järnsjön i Järnforsen är valborgsfirandet extra festligt i år.

– Vi har fått ihop lite pengar i föreningen och tyckte att någonting ska gå tillbaka till samhällsborna. Nu har vi tillfälle, så vi ska bjuda på korv med bröd. Och så blir det gratis chokladhjul till barnen, säger Anne-Charlotte Cederberg, ordförande i Järnforsens samhällsförening.

Anders Andersson håller vårtal och Rosenfors musikkår spelar. Tidigare under kvällen sjunger Järedakören i kyrkan. Dessutom utlovas försäljning av bland annat lokalproducerad honung.

undefined
Rosenfors musikkår spelar både i Järnforsen och Virserum.

På Blåbärskullen i Mörlunda välkomnas våren med ett traditionellt valborgsfirande. Förutom majbrasa utlovas vårtal av Gert Torstensson, servering, lotteri och musikunderhållning av Mörlunda kyrkokör, som har återupptagit sin verksamhet.

– Det är en nystart med en jättetrevlig kantor, Alexander Ohlsson, säger Christer Adolfsson, ordförande i Mörlunda-Tveta hembygdsförening.

Efter förra årets incident med det "tysta" fyrverkeriet, som skrämde både hundar och hästar, blir det inga raketer på Blåbärskullen i år.

undefined
Christer Adolfsson, ordförande i Mörlunda-Tveta hembygdsförening.

Så djurägarna kan vara lugna?

– Ja, det hoppas jag verkligen. Blir de skrämda av något i år så är det inte vi som är orsaken i alla fall.

På Strömsholmen i Virserum firas valborg med musik, tal, korvförsäljning, chokladlotteri och en maffig brasa. Christina Zaar, journalist från orten, håller vårtal och för musikunderhållningen står Rosenfors musikkår. Lions Club Virserum delar ut sitt ungdomsledarstipendium till Johanna Sturesson.

undefined
Christina Zaar är årets vårtalare i Virserum.

Även i Vena hembygdspark firas valborg i år.

– Det blir samma traditioner som vanligt. Vi räknar med att Vena-Kristdala manskör kommer, säger Mattias Henriksson, ordförande i Vena scoutkår.

Valborgsfirandet arrangeras av scoutkåren och hembygdsföreningen. Vem som håller vårtalet i Vena har ännu inte bestämts.

Valborg i Hultsfreds folkets park.
Valborg i Hultsfreds folkets park.
Valborgsmässoafton

Valborg är en mycket gammal högtid. Den kom till Sverige från Tyskland någon gång under medeltiden. Eldarna var tidigt ett inslag i denna skyddande fest, liksom ungdomstemat. Högtiden har katolskt ursprung och firas till minne av det tyska helgonet Walpurgis.

I dag är valborgsmässan den första vårfesten i vårt land. Den fick ett uppsving i städerna under efterkrigstiden, när arbetar- och folkrörelseorganisationer arrangerade valborgseldarna i olika bostadsområden.

Källa: Nordiska museet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!