Här ska det bli: Nu vill kommunen bygga höghus

Kommunen siktar högt för att lösa efterfrågan på attraktivt boende i centrala Hultsfred. "Folk vill bo centralt" säger utvecklingschef Lars Gjörloff.

Kommunstyrelsen har pekat ut några tomter i centrala Hultsfred, som är lämpliga för förtätning. Som till exempel taket på H-cityhuset.

Kommunstyrelsen har pekat ut några tomter i centrala Hultsfred, som är lämpliga för förtätning. Som till exempel taket på H-cityhuset.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-04-22 10:00

Det kanske mest spektakulära är tankarna på att bygga lägenheter på taket till H-cityhuset. En ny detaljplan för kvarteret Bryggeriet skulle skapa byggrätt på taket, och skapa något utöver det vanliga.

Det centrumnära läget, med service i samma byggnad, tillgång till bilgarage och med sjöutsikt dessutom framhålls i utredningsmaterialet som en unik möjlighet.

Miljö- och byggnadsnämnden ger sin förvaltning i uppdrag att justera detaljplaner på tre olika områden i centrala Hultsfred för att öppna för attraktiva lägenheter. På höjden.

Även när det gäller kvarteret Oredan, ett par hundra meter bort, finns planer att söka sig uppåt. Här är syftet att öka på så att det blir tillåtet att bygga fyra våningar högt, i stället för tre som nu. Redan nu finns det fyravåningshus i området, så den gamla detaljplanen från 1966 är lite överspelad.

Även för kvarteret Sänkan 4, alldeles intill kommunhuset på den stora gräsmattan vill nämnden se en ny detaljplan som öppnar för lägenheter i den här satsningen på att förtäta centrum. Här talar den gamla planen om centrumbebyggelse, som egentligen utesluter bostäder. Det vill man nu ändra på.

– Det är roliga idéer, tycker Lennart Davidsson (KD), ordförande i Miljö och byggnadsnämnden. Men vi får se vad som händer, alla de här förslagen ska passera genom hela planförfarandet.

Men överlag ser han ändå positivt på att förtäta i centrala Hultsfred, eftersom mycket av infrastrukturen redan finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!