Vid det här laget jobbar 56 procent av personalen i äldreomsorgen heltid. Vilket kan jämföras med 33 procent när reformen infördes för ett par år sedan. Reformen fungerar så att alla anställs på heltid, och vill man gå ner i tid, sker det genom att man begär tjänstledigt.
Vid senaste sammanträdet fick socialnämnden en lägesrapport om hur heltid som norm har slagit igenom.
– Vi är på rätt väg, säger nämndens ordförande Per-Inge Pettersson, men vi har en bra bit kvar.
Efter den här redovisningen vänder sig nu socialnämnden till kommunstyrelsen med en önskan om att heltidsnormen ska bli förvaltningsövergripande och gälla hela Hultsfreds kommun, inte bara i äldreomsorgen som nu.
– På så sätt skulle vi kunna skapa kombinationstjänster, säger Pettersson, för att på sätt fylla ut tjänsterna.
Som exempel nämner han Lindgården, där flera förvaltningar har personal. Förutom omsorgspersonal finns här även personal från Kost- och städ och från bostadsbolaget.
Än så länge är det dock inte något stort problem med övertalighet, det är bara vid något enstaka tillfälle som hemtjänstpersonal inte har någon att gå till. Det motsvarar ungefär en halvtidstjänst, beräknar Per-Inge Pettersson.
– Vi vill ju slå vakt om vår personal, säger Per-Inge Pettersson, det är därför vi hoppas mycket på de här kombinationstjänsterna. Att man ska kunna jobba med vård i kanske 80 procent och sedan resten i köket, eller kanske rent av med vaktmästeri.